جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

در جهان بى‏نهایت کوچک‏ها (2)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

چون ما در لابه‏لاى شگفتى‏هاى این جهان آفرینش پرورش مى‏یابیم و به آنها عادت مى‏کنیم به همین جهت بسیار مى‏شود که از اهمیّت موجودات شگفت‏انگیز آن غافل مى‏مانیم به عنوان نمونه:

1- حیوانات و حشرات بسیار کوچکى در اطراف ما زندگى مى‏کنند، که جثه بعضى از اینها شاید به اندازه یکى دو میلیمتر بیشتر نیست، با این حال همانند یک حیوان بزرگ داراى دست و پا و چشم و گوش و حتى مغز و هوش و سلسله اعصاب و دستگاه گوارش هستند.

اگر مغز یک مورچه را در زیر میکروسکوپ بگذاریم و در ساختمان حیرت‏انگیز آن دقّت کنیم مى‏بینیم که چه ساختمان عجیب و جالبى دارد، بخش‏هاى مختلف که هر کدام فرمانده قسمتى‏

از اندام کوچک مورچه هستند در کنار یکدیگر چیده شده‏اند و کمترین دگرگونى در وضع آنها قسمتى از بدن او را فلج مى‏کند.

عجیب این است در این مغز کوچک که قطعاً از سر یک سنجاق بسیار کوچک‏تر است یک دنیا هوش و ذکاوت و تمدن و ذوق و هنر نهفته شده است، به طورى که جمعى از دانشمندان سالیان دراز از عمر خود را براى مطالعه در وضع زندگى این حیوان صرف کرده و نکات جالب و حیرت‏انگیز آن را در کتاب‏هاى خود براى ما جمع‏آورى کرده‏اند.

آیا کسى که این همه هوش و ذکاوت و ذوق را در چنین موجود کوچکى جمع کرده است، مى‏تواند طبیعتى باشد که به اندازه سر سوزنى هوش و ذکاوت ندارد؟

2- در دنیاى اسرارآمیز اتم- مى‏دانیم کوچک‏ترین موجودى که تا کنون شناخته شده اتم و اجزاى آن است؛ اتم به قدرى ریز است که نیرومندترین میکروسکوپ‏ها که به اصطلاح کاهى را کوه نشان مى‏دهد از دیدن آن عاجز است.

اگر مى‏خواهید بدانید اتم چقدر کوچک است همین قدر بدانید که یک قطره آب، بیش از تمام نفرات روى زمین اتم دارد، و اگر بخواهیم پروتون‏هاى یک سانتیمتر از یک سیم نازک را بشماریم و از هزار نفر هم کمک بگیریم و در هر ثانیه یکى از آنها را جدا کنیم 30 تا 300 سال (به اختلاف اتم‏ها) شب و روز باید بیدار بمانیم تا همه آنها را بشماریم.

حالا که فهمیدیم یک سانتیمتر سیم نازک این اندازه اتم دارد فکر کنید آسمان و زمین، آب و هوا و کهکشان‏ها و منظومه شمسى ما چه اندازه اتم دارد؟ آیا فکر بشر از تصوّر آن خسته نمى‏شود و جز آفریننده جهان کسى سر از حساب آنها بیرون مى‏آورد؟

اتم‏ها درس توحید مى‏دهند

اتم‏شناسى از مهم‏ترین مباحث علمى امروز و از نشاطانگیزترین آنهاست، این موجود ریز به ما درس توحید مى‏دهد، زیرا در جهان اتم بیش از همه چهار قسمت جلب توجه مى‏کند.

1- نظام فوق العاده- تا کنون بیش از صد عنصر کشف شده که تعداد الکترون‏هاى آنها به تدریج از یک شروع شده و به بالاتر از صد پایان مى‏پذیرد، این نظام عجیب هرگز نمى‏تواند مولود عوامل بدون شعور باشد.

2- تعادل قوا- مى‏دانیم دو الکتریسته مخالف یکدیگر را جذب مى‏کنند بنابراین الکترون‏ها که بار الکتریکى منفى دارند؛ و هسته که بار الکتریکى مثبت دارد؛ باید یکدیگر را جذب کنند.

و از طرف دیگر مى‏دانیم گردش الکترن‏ها به دور هسته نیروى دافعه (گریز از مرکز) به وجود مى‏آورد بنابر این نیروى گریز از مرکز مى‏خواهد الکترون‏ها را از محیط اتم دور سازد؛ و اتم تجزیه گردد و نیروى جاذبه مى‏خواهد الکترون‏ها را جذب کند و اتم را نابود سازد.

اینجاست که باید دید چگونه با حسابى دقیق نیروى جاذبه و

دافعه در اتم‏ها تنظیم شده که نه الکترون‏ها فرار مى‏کنند و نه جذب مى‏شوند بلکه همیشه در حال تعادل به حرکت خود ادامه مى‏دهند آیا ممکن است این تعادل را طبیعت کور و کر به وجود آورده باشد؟

3- هر کدام در مسیر خود- گفتیم بعضى از اتم‏ها، الکترون‏هاى متعدّدى دارند ولى نه این‏که همه الکترون‏ها در یک مدار حرکت کنند؛ بلکه در مدارهاى متعدد، و میلیون‏ها سال این الکترون‏ها در فاصله‏هاى معین هر کدام در مرز خود با سرعت در حرکتند، بدون این‏که تضادى میان آنها رخ دهد.

آیا قرار دادن هر یک از آنها در مدارهاى معیّن و گردش با نظام حیرت‏زا موضوع ساده‏اى است؟

4- نیروى عظیم اتم- براى این‏که به عظمت نیروى اتم پى ببرید فقط در نظر بگیرید که:

در سال 1945 در صحراى بى آب و علفِ مکزیک یک آزمایش اتمى انجام شد؛ بمب بسیار کوچک اتمى روى یک برج فولادى رها شد، پس از انفجار، برج فولادى را آب کرد و سپس بخار نمود و برق و صداى مهیبى برخاست، هنگامى که دانشمندان به سراغ آن آمدند اثرى از آن نبود.

در همین سال دو بمب کوچک بر روى کشور ژاپن پرتاب شد؛ یکى روى شهر ناکازاکى و دیگرى روى شهر هیروشیما، در شهر اول 70 هزار نفر نابود و همین مقدار مجروح شدند و شهر دوم 30 الى 40 هزار نفر تلفات و همین مقدار مجروح داشت که ژاپن ناچار تسلیم بلاشرط در برابر آمریکا شد.

آیا تنها مطالعه اسرار یک دانه اتم کافى نیست که انسان را به آفریدگار آن آشنا کند؛ لذا مى‏توان گفت که به تعداد اتم‏هاى جهان دلیل بر وجود خدا داریم.

قرآن مجید مى‏گوید:

«ولو ان ما فى الارض من شجرة اقلام و البحر یمده من بعده سبعه ابحر ما نفدت کلمات اللَّه»؛ (1)

«اگر تمام درختان روى زمین قلم شوند و دریاها مرکب؛ هیچ گاه نمى‏توانند آفریده‏هاى خدا را بنویسند».

فکر کنید و پاسخ دهید

1- آیا از اسرار زندگى مورچگان چیزهاى دیگرى مى‏دانید؟

2- آیا مى‏توانید نقشه ساختمان یک اتم را روى تخته سیاه ترسیم کنید؟


1) سوره لقمان، آیه 27.