جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دوستى حشرات و گل‏ها! (1)

زمان مطالعه: 4 دقیقه

در یک روز از روزهاى بهار که هوا کم کم رو به گرمى مى‏رود سرى به باغ‏ها و مزارع سرسبز و زیبا بزنید؛ دسته‏هاى زیادى از حشرات کوچک، زنبوران عسل، مگس‏هاى طلائى، پروانه‏ها، و پشه‏هاى ریز را مى‏بینید که آهسته و بدون سر و صدا به هر طرف مى‏دوند؛ از روى این گل برخاسته به سراغ دیگرى مى‏روند و از این شاخه به شاخه دیگر پرواز مى‏نمایند.

چنان گرم فعالیت و کارند، که گویا نیروى مرموزى مانند یک کارفرماىِ جدّى بالاى سر آنها ایستاده و مرتباً به آنها فرمان مى‏دهد؛ بال‏ها و پاهاى آنها که آغشته به گرد زردرنگ گلهاست قیافه کارگرانى که لباس کار مى‏پوشند و با علاقه و جدّیّت در کارگاه خود مشغول به کارند؛ به آنها داده است.

راستى هم مأموریت و کار مهمّى دارند، این مأموریت به قدرى بزرگ است که پروفسور رلئون برتن در این باره مى‏گوید:

«کمتر کسى مى‏داند که بى‏وجود حشرات سبدهاى ما از میوه خالى خواهد ماند» …

و ما این جمله را به گفته او اضافه مى‏کنیم که: «براى سال‏هاى بعد باغ‏ها و مزارع ما آن طراوت و سرسبزى و خرّمى را به کلّى از دست خواهد داد» بنابراین حشرات در واقع پرورش دهندگان میوه‏ها و تهیه‏کنندگان بذر گل‏ها هستند.

حتماً مى‏پرسید چرا؟ براى این‏که حسّاس‏ترین عمل حیاتى گیاهان یعنى عملِ لقاح به کمک آنها انجام مى‏گیرد، لابد این نکته را تا کنون شنیده‏اید که گل‏ها مانند بسیارى از حیوانات داراى دو قسمت نر و ماده هستند که تا تلقیح و پیوند میان آنها صورت نگیرد؛ تخم و دانه و به دنبال آن میوه به دست نخواهد آمد.

ولى هیچ فکر کرده‏اید که قسمت‏هاى مختلف گیاه که حس و حرکتى ندارد چگونه به سوى هم جذب مى‏شوند و چگونه گرده‏هاى نر که در حکم نطفه مرد (اسپرماتوزوئید) هستند با تخمک‏ها که حکم نطفه ماده (اوول) را دارند ترکیب مى‏گردند و مقدّمات ازدواج میان آنها فراهم مى‏شود؟

این کار در بسیارى از موارد به عهده حشرات واگذار شده و در مواردى هم به عهده بادها.

ولى این موضوع به همین سادگى که ما خیال مى‏کنیم نیست و این ازدواج مبارک و میمون و پربرکت که به خواستگارىِ حشرات‏

صورت مى‏گیرد؛ تاریخچه و تشریفات و ماجراى طولانى و شگفت‏انگیزى دارد که یک فراز آن را در این جا از نظر شما مى‏گذاریم.

دو دوست قدیمى و صمیمى:

دانشمندان علوم طبیعى پس از مطالعاتى به این نتیجه رسیده‏اند که گیاهان و گل‏ها در نیمه دوم دوران دوم زمین‏شناسى به وجود آمده‏اند، و عجب این‏که در همین دوران، حشرات نیز پیدا شدند و این دو، همیشه در طول تاریخ پرماجراى آفرینش، به صورت دو دوست صمیمى و باوفا زندگى کرده و مکمل وجود یکدیگر بوده‏اند.

گل‏ها براى جلب محبّت و شیرین کردن کام دوستان همیشگى، نوش یعنى شیرینى بسیار خوش‏طعمى در بن خود ذخیره کرده‏اند و هنگامى که حشرات براى جابه‏جا کردن گرده‏هاى نر و فراهم آوردن مقدمات لقاح و بارورى قدم رنجه کرده و به درون گل وارد مى‏شوند! این شیرینى را به رایگان در اختیار آنها مى‏گذارند، این قند مخصوص و پر ارزش به قدرى در ذائقه حشرات خوش‏طعم است که آنها را بى اختیار به سوى خود مى‏کشاند.

عدّه‏اى از گیاه‏شناسان معتقدند که رنگ زیبا و عطر مطبوع گل‏ها نیز نقش مهمّى در جلب حشرات بسوى گل‏ها دارند؛ آزمایش‏هاى مختلفى که روى زنبوران عسل به عمل آمده ثابت مى‏کند که آنها رنگ‏ها را تشخیص مى‏دهند و بوى گل‏ها را درک مى‏کنند.

در واقع این گل‏ها هستند که خود را براى حشرات مى‏آرایند و خوشبو مى‏کنند، به طورى که پروانه‏هاى با ذوق و زنبوران عسل‏

خوش سلیقه را، به سوى خود مى‏کشانند، آنها هم با آغوش باز این دعوت را پذیرفته و به زودى مقدّمات کار را فراهم ساخته و شیرینى آن را هم مى‏خورند. و همین شیرینى و قند مخصوص است که عالى‏ترین غذاى حشرات محسوب مى‏شود و هنگامى که روى هم انباشته شد، عسل را تشکیل مى‏دهد، زیرا حشرات موقعى که به سراغ گل‏ها مى‏آیند مقدارى از این شیرینى را مى‏خورند و مقدار بیشترى را مانندِ مهمان‏هاىِ پررو! همراه خود برده در لانه خود ذخیره مى‏کنند، این پیمان محبّت و دوستى که بر اساسِ منافع متقابل قرار دارد همواره بین گل‏ها و حشرات بوده و خواهد بود.

درسى از توحید

هنگامى که انسان این نکات شگفت‏انگیز را در زندگى حشرات و گل‏ها مطالعه مى‏کند؛ بى‏اختیار از خود مى‏پرسد: این پیمان محبّت و دوستى را چه کسى میان گل‏ها و حشرات بسته؟

این شیرینى مخصوص و نوش خوش طعم را که به گل‏ها داده؟ این رنگ جالب و زیبا و این عطر مطبوع را چه کسى به گل‏ها بخشیده که حشرات را به سوى خود دعوت کند؟

این پاها و اندام ظریف حشرات، پروانه‏ها، زنبورهاى عسل، زنبوران طلائى را که به آنها داده تا براى نقل و انتقال گرده گل‏ها مجهز و آماده باشند؟

چرا زنبوران مدتى رو به سوى یک نوع گل خاصى مى‏نهند و چرا تاریخ حیات و زندگى گل‏ها و حشرات در جهان آفرینش با هم‏

آغاز مى‏گردد؟

آیا هیچ کس- هر قدر هم لجوج باشد، مى‏تواند باور کند که این همه جریان‏ها بدون نقشه و طرح قبلى صورت گرفته؟ و قوانین بى‏شعور طبیعى خود به خود این صحنه‏هاى حیرت‏انگیز را به وجود آورده است؟ نه هرگز …

قرآن مجید مى‏گوید:

و اوحى ربک الى النحل أَنْ اتخذى من الجبال بیوتا و من الشجر و مما یعرشون ثم کلى من کل الثمرات فاسلکى سبل ربک ذللا (1)؛

«پروردگار تو به زنبور عسل الهام داد که در کوه‏ها و درختان و داربست‏ها خانه اختیار کن، سپس از تمام گل‏ها بنوش، و در راهى که پروردگارت تعیین کرده با آرامى گام بردار».

فکر کنید و پاسخ دهید

1- شیرینى بن گل‏ها و رنگ و بوى آنها چه فایده‏اى دارد؟

2- از شگفتى‏هاى زندگى زنبوران عسل چه مى‏دانید؟


1) سوره نحل، آیات 67 و 68.