جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

جاودانگى و خلود (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

یکى از عواملى که هر شیرینى را به تخلى مى‏کشاند، فکر نابودى و فساد و از بین رفتن است، مثلًا حسابداران و مأموران بانک که هر لحظه هزاران و میلیون‏ها تومان پول را در دست مى‏چرخانند لذّت

نمى‏برند، زیرا مى‏دانند در لحظه دیگر از دستشان گرفته مى‏شود، تمام لذّت‏هاى دنیا نیز تمام شدنى است، قرآن مى‏فرماید: «ما عِندَکُم یَنفَدُ وما عِندَاللّهِ باقٍ»(1) آنچه نزد شماست نابودشدنى و آنچه نزد خداست ابدى است.

آرى، فکر فراق لذّت کامیابى را از بین مى‏برد، لیکن لذائذ بهشت ابدى است، بارها قرآن درباره ی تمام بهشتیان و بسیارى از دوزخیان مسأله ی خلود و ابدیّت نعمت‏ها و عذاب‏ها را با صراحت اعلام فرموده است.

در خلود و دوام نعمت‏ها جاى هیچ شبهه‏اى نیست، زیرا لطف خدا بى‏نهایت و نامحدود است و تا زمان بى‏نهایت مى‏تواند انسان‏هاى مؤمن را مشمول همه نوع الطاف خود قرار دهد، تنها دو نکته وسؤال قابل تأمّل است:

اوّل اینکه هم درباره ی اهل بهشت و هم درباره ی اهل دوزخ، در کنار جمله‏ی «خالِدِینَ فِیها»، جمله‏ی «ما دامَتِ السَّمواتِ والارضِ»(2) آمده است، یعنى تا آسمان‏ها و زمین پابرجاست، نعمت‏هاى بهشت و عذاب‏هاى دوزخ هم باقى و برپاست، آیا این محدودیّت نیست؟

در پاسخ آن مى‏گوییم: زمین و آسمان قیامت، غیر از زمین و آسمان دنیاست، زیرا

طبق آیات فراوان (چنانکه در بخش‏هاى نخستین اشاره کردیم،) در آستانه ی قیامت زمین لرزه‏اى شدید پیدا مى‏شود، کوهها از جا کنده و نور خورشید تمام شده و ستارگان برهم ریخته و آسمان‏ها در هم پیچیده و نظام موجود بکلى دگرگون مى‏شود، امّا زمین وآسمان در قیامت به شکل دیگرى است و نظام خاصّى دارد، آنجا دیگر تغییر و تباهى، گرمى و سردى موسمى، لرزه و تزلزل، بهم‏ریختگى و درهم پاشیدگى در کار نیست، با توجّه به این مطلب اینکه قرآن مى‏گوید: «تا زمین و آسمان برپاست دوزخیان در جهنّم و بهشتیان نیز در نعمت‏ها بسر مى‏برند»، به معناى ابدیّت و جاودانگى است.

جالب اینکه بدنبال آیه در توصیف بهشت مى‏خوانیم: «عَطاءً غَیرَ مَجذُوذ»(3) یعنى عطایى است که هرگز گسسته و قطع نمى‏شود.

دوّمین سؤال این است که چرا یک لحظه گناه، عذاب دائمى داشته باشد؟ چرا فردى به خاطر چند سال گناه، تا ابد در عذاب بسوزد؟!

بعضى در پاسخ مى‏گویند: مراد از خلود دوام نیست، بلکه طولانى بودن است، امّا این حرف قابل قبول نیست، زیرا گاه و بیگاه در کنار کلمه «خلود» در قرآن، کلمه ی «ابداً» نیز آمده است.(4)

بعضى دیگر مى‏گویند: تا دوزخى هست آنها هم هستند، ولى بالاخره آتش خاموش مى‏شود. مثل اینکه مى‏گویند: فلانى زندانى دائم است، یعنى تا نفس داشته باشد باید در زندان بماند، ولى عاقبت عمر انسان به پایان مى‏رسد.

این سخن نیز با آیات قرآن از قبیل آیه‏ «کُلمّا خَبَت زِدناهُم سَعِیراً»(5) هرگاه دوزخ به سردى و خاموشى مى‏گراید ما آن را شعله‏ور مى‏سازیم، و آیه‏ «کلّما نَضِجِت جُلُودهُم بَدَّلناهُم جُلوداً غَیرَها»(6) هرگاه پوست انسان‏ها مى‏سوزد ما پوست نو به آنان‏

مى‏دهیم، سازگار نیست.

نمى‏دانم چرا عدّه‏اى این همه دست به توجیه زده و بى‏جهت تلاش مى‏کنند، مگر در همین دنیا گاهى به خاطر یک دقیقه عملى سالها رنج و عذاب آن را نمى‏چشیم؟ مثلًا شما اگر در یک لحظه با چاقو چشم خود را کور کنید، تا پایان عمر در سختى و نابینایى مى‏سوزید، راننده در یک لحظه غفلت چندین مسافر را براى همیشه دست و پا شکسته بجا مى‏گذارد، در تمام کشورها زندانیانى به چشم مى‏خورند که تا ابد زندان هستند در حالى که جرم یا توطئه یا سوء قصد آنان در مدّتى کوتاه بوده است.


1) سوره‏ نحل، آیه 96.

2) سوره‏ هود، آیه 107 و 108.

3) سوره ‏هود، آیه 108.

4) سوره‏ نساء، آیه 169؛ تغابن، 9؛ طلاق، 11 و جنّ، 23.

5) سوره‏ اسراء، آیه 97.

6) سوره‏ نساء، آیه 56.