جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ظرف‏ها و نهرها (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

آن لیوان‏ها و ظرف‏هایى را که اهل بهشت براى آشامیدن استفاده مى‏کنند طورى است که سرد و خوشبو مى‏کند، قرآن مى‏فرماید: «یَشرِبُونَ مِن کَأسٍ کانَ مِزاجُها کافُوراً»(1)

در تفسیر المیزان مى‏خوانیم: «کافور» یک ضرب المثلى است براى خنکى و خوشبویى و کلمه ی «کأس» نیز به معناى ظرف آب است، بنابراین خود ظرف‏هاى آب از مادّه‏اى سرد و خوشبو کننده ساخته شده‏اند.

چشمه‏ها و نهرهاى بهشتى در اختیار ساکنان آنجاست که به هر سویى بخواهند مسیر را با یک اشاره‏اى عوض یا چشمه و نهرى را احداث مى‏نمایند و در احداث نهر و چشمه هیچ گونه زحمتى نمى‏کشند، فقط اراده مى‏کنند. «لَهُم ما یَشاؤنَ فِیهَا»(2)، لذا قرآن درباره ی چشمه‏ها و نهرهاى بهشت مى‏فرماید: «یُفُجّرونَها تَفجِیراً»(3) یعنى خود بهشتیان چشمه‏ها را احداث و زمین‏هاى بهشت را با اراده‏اى که خدا به آنان داده مى‏شکافند.

در آیه دیگر مى‏خوانیم: آشامیدنى‏هاى اهل بهشت با زنجبیل معطّر شده و از ظرف‏هایى که به روشنى نقره است استفاده مى‏نمایند و مأموران پذیرایى از آب‏هاى گوارا آنقدر در ظرف‏هاى زیبا مى‏ریزند که متناسب با میل آنان باشد، نه کمتر و نه زیادتر.

در جاى دیگر مى‏فرماید: «یُطافُ عَلَیهِم بِکأسٍ مِن مَعِینٍ بَیضاءَ لَذَّةٍ لِلشّارِبِینَ لافیها غَولٌ ولاهم عَنها یُنزِفُونَ»(4) مأموران زیبا صورت بهشتى با جام‏هاى پر از شراب روشن و سفید که لذّت‏بخش است و هیچ‏گونه ضرر و مستى در آن نیست، گرد بهشتیان مى‏چرخند تا هرگاه میل داشته باشند بهره گیرند.

در هر جمله آن لطیفه‏اى است؛ جام پر، روشنى رنگ، سفیدى آن، لذّت‏بردن، مستى و ضرر نداشتن که در آشامیدنى‏هاى دنیا معمولًا این همه اوصاف در یک آشامیدن هرگز جمع نمى‏شود.

در جاى دیگر مى‏فرماید: «یُسقَونَ مِن رَحِیقٍ مَختُومٍ خِتامُهُ مِسکٌ»(5) ظرف‏هاى شراب صاف و خالص و دربسته و مهر خورده است، همین که اهل بهشت از آن میل فرمودند، در پایان بوى مشک در خود احساس مى‏نمایند.

از لذّت‏هاى معنوى که همراه این همه لذّات مادى است، اینکه آن نعمت‏ها همه از طرف پروردگار است، «وَ سَقاهُم رَبُّهُم شَراباً طَهُوراً»(6) شرابى که از طرف خدا باشد از یک لذّت معنوى برخوردار است که آن دیگر قابل بیان نیست.

خوردنى‏ها و آشامیدنى‏هاى بهشت در ظرف‏هایى بسیار خوش منظر و زیبا مى‏باشد، قرآن مى‏فرماید: «یُطافُ عَلَیهِم بِصِحافٍ مِن ذَهَبٍ و اکوابٍ»(7) مأموران پذیرایى در بهشت با طَبَق‏ها و کوزه‏هاى طلا که مملوّ از بهترین غذاها و آشامیدنى‏ها است بر گرد اهل بهشت آماده خدمت و پذیرایى هستند.

این همه لطف و کامیابى کجا و آن دوزخى که هر چه سوخته مى‏شوند پوست نو روئیده مى‏شود کجا؟


1) سوره‏ انسان، آیه 5.

2) سوره ‏ق، آیه 35.

3) سوره انسان، آیه 6.

4) سوره ‏صافّات، آیات 45 تا 47.

5) سوره‏ مطفّفین، آیه 25 و 26. «رحیق»، یعنى شراب صاف و خالص‏.

6) سوره انسان، آیه 21.

7) سوره زخرف، آیه 71.