جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

علل عذاب در قرآن‏ (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

1- ایمان نداشتن به خدا و فکر محرومان جامعه نبودن.

در قرآن مى‏خوانیم: «انَّهُ کانَ لایُؤمِنُ بِاللّهِ العَظِیمِ و لایَحُضُّ عَلى طَعامِ المِسکِینِ»(1) در قیامت به مأموران عذاب خطاب مى‏شود: بگیرید این مجرم را و به دست او دست‏بند بزنید و به دوزخ ببرید، زیرا او به خداى بزرگ ایمان نیاورد و به فکر محرومان نبود و حتّى دیگران را به آن تشویق نکرد.

2- ایمان به معاد نداشتن، پاى‏بند نماز نبودن و در یاوه‏سرایى و لهو و لعب‏ها غرق شدن. قرآن مى‏فرماید:

«قالُوا لَم نَکُ مِنَ المُصَلّینَ وَ لَم نَکُ نُطعِمُ المِسکِینَ وَ کُنّا نَخُوضُ مَعَ الخائِضِینَ وَ کُنّا یُکَذّبُ بِیَومِ الدّین»(2) بهشتیان از دوزخیان مى‏پرسند چه شد که شما به جهنّم رفتید؟ آنان مى‏گویند: ما اهل نماز نبودیم و ایمان به قیامت نداشتیم و نسبت به محرومان بى‏تفاوت بودیم و در باطل غرق شدیم.

3- آیات و احکام خدا را مسخره کردن و به دنیا مغرور شدن.

قرآن مى‏فرماید: «وَ مأواکُمُ النّارُ و ما لَکُم مِن ناصِرِینَ ذلِکُم بِانّکُم اتّخَذتُم آیاتِ اللّهِ هُزُواً وَ غَرَّتکُم الحَیاةُ الدُّنیا فَالیَومَ لایُخرَجُونَ مِنهَا وَلاهُم یُستَعتَبُونَ»(3) جایگاه شما آتش است و هیچ یاورى براى شما نیست، زیرا آیات خدا را مسخره مى‏کردید و دنیا شما را مغرور کرد، بنابراین امروز گرفتار آتش شدید شده و از آن نیز بیرون نخواهید رفت و عذرتان هم پذیرفته نیست.

4- ارتکاب گناه و نپذیرفتن دعوت انبیا.

قرآن مى‏فرماید: «مِمّا خَطِیئاتِهِم اغرِقُوا فَادخِلُوا ناراً»(4) قوم نوح چون دعوت او را نپذیرفتند و مرتکب انواع خطاها شدند، در دنیا غرق و سپس وارد آتش شدند.

5- خیانت به اولیاى خدا.

در سوره تحریم مى‏خوانیم: «فَخانَتاهُما فَلَم یُغنِیا عَنهُما مِنَ اللّهِ شَیئاً وَ قِیلَ ادخُلَا النّارَ مَعَ الدّاخِلِینَ»(5) همسران حضرت نوح و لوط خیانت کردند و آن دو پیامبر بزرگوار نیز با وجود مقام پیامبرى نتوانستند آنها را نجات دهند و لذا همراه سایر دوزخیان حکم به دخول در آتش آن همسران خائن صادر شد.

6- سرمایه اندوزانى که متکبّرانه با حق برخورد مى‏کنند.

قرآن مى‏فرماید: «تَدعُوا مَن ادبَرَ وَتَوَلّى‏ وَجَمَعَ فَاوعى‏»(6) آتش به سراغ آن گروهى رود که به نداى حق پشت کرده و اموالى را جمع و ذخیره مى‏نمایند.

و خلاصه دلیل قهر خدا در آن روز همین بى‏تفاوتى‏هاى آنها در دنیاست، زیرا خودشان مى‏گویند: «لَو کُنّا نَسمَعُ او نَعقِلُ ما کُنّا فى اصحابِ السَّعِیرِ»(7) اگر ما نسبت به حقّ فکر باز گوش شنوایى داشتیم، امروز در میان دوزخیان نبودیم.

دلائل رفتن به دوزخ زیاد است که ما به همین اندازه اکتفا مى‏کنیم.


1) سوره حاقّه، آیه 33 و 34.

2) سوره مدّثر، آیات 40 تا 46.

3) سوره ‏جاثیه، آیه 34 و 35.

4) سوره‏ نوح، آیه 25.

5) سوره‏ تحریم، آیه 10.

6) سوره‏ معارج، آیه 17 و 18.

7) سوره‏ ملک، آیه 10.