جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

یاد دوزخ و قیامت‏ (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

دلیل آنکه این همه قرآن به مسأله ی معاد و صحنه‏هاى آن توجه کرده آن است که «یاد قیامت» عالى‏ترین اثر تربیتى را در انسان دارد. تمام جنایت‏ها از کسانى سر مى‏زند که به قول قرآن روز قیامت را فراموش کرده‏اند، «نَسُوا یَومَ الحِسابِ»(1) چنانکه خداوند به کم‏فروشان مى‏فرماید: «الا یَظُنُّ اولئِکَ انَّهُم مَبعُوثُونَ لِیَومٍ عَظِیمٍ»(2) آیا کم فروشان نمى‏دانند که براى روز بزرگى در محضر عدل الهى زنده مى‏شوند و باید جوابگوى اعمال خود باشند؟

خداوند نیز براى تربیت این قبیل انسان‏هاى مجرم و غیر مجرم و پیشگیرى از گناه‏

یا ترک گناه، از اهرم توجه به معاد استفاده مى‏کند، در هر روز که ما نماز مى‏خوانیم با گفتن جمله‏ ی «مالِکِ یَومِ الدّین» باید فکر خودمان را به معاد توجّه دهیم.

حضرت على علیه السلام درباره ی حمّام رفتن مى‏فرماید: خوب جایى است حمّام، زیرا آب داغ آن ما را به یاد قیامت و آتش مى‏اندازد.(3)

پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله در دعاى مجیر هشتاد و شش مرتبه با جمله‏ «اجِرنا مِنَ النّارِ یا مُجِیر» که به معناى پناهم بده از آتش اى خداى پناه دهنده است، ما را به دورى از آتش دوزخ توجّه داده‏اند، چنانکه در پایان هر بند از دعاى جوشن کبیر نیز رهایى از آتش را از خداوند مى‏خواهیم. «خلّصنا من النّار یا ربّ»

و حضرت على علیه السلام در مسجد کوفه و دیگر جاها یک یک اوضاع خطرناک قیامت را به زبان آورده و از خداوند امنیّت را درخواست مى‏کند، «الّلهُمَّ انّى اسئَلُک الامانَ یَومَ لا یَنفَعُ مالٌ وَ لابَنون… اسئلُکَ الامانَ یَومَ یَعَضُّ الظّالِمُ عَلى یَدَیه…»

مسأله قیامت مسأله‏اى است که امامان ما در نماز همین که به جمله‏ ی «مالک یَوم الدّین» مى‏رسیدند آن قدر آنرا تکرار مى‏کردند که نزدیک بود جان به جان آفرین تسلیم کنند.(4) چنانکه در مورد امام صادق علیه السلام مى‏گویند: آن قدر این جمله را در نماز تکرار مى‏فرمود که بعضى حوصله ی شمارش آن را نداشتند.(4)

خلاصه قیامت روزى است که به فرموده ی حضرت على علیه السلام از گرمى، عرق تا دهن مردم مى‏آید و چنان درفشارند که هر کجا جاى پایى براى ایستادن پیدا کنند، خوشحال مى‏شوند.(5) روزى که تاریک و داغ و تنگ و وحشت‏آور است و انواع ناله‏ها و نعره‏ها به گوش مى‏رسد، روزى که هیچ قدرتى به دست هیچ کس نیست، «لِمَنِ‏المُلکُ الیَومَ لِلّهِ الواحِدِ القَهّارِ»(6) امروز قدرت براى کیست؟ براى خداوند قهار.

کجا هستند کسانى که ادّعاى خدایى و الوهیّت مى‏کردند؟


1) سوره ‏ص، آیه 26.

2) سوره‏ مطفّفین، آیه 4 و 5.

3) وسائل‏الشیعه، ج 1، ص 361.

4) تفسیر نورالثقلین، ج 1، ص 16.

5) نهج‏البلاغه، ص 300.

6) سوره‏ غافر، آیه 16.