قرآن مىفرماید: «لَها سَبعَةُ ابوابٍ لِکلّ بابٍ مِنهُم جُزءٌ مَقسُومٌ»(1) دوزخ هفت در دارد و براى ورود از هر درى، گروه معینى از مجرمان تقسیم شده که از همان در به دوزخ پرتاب مىشوند.
شاید عدد هفت اشاره به بسیارى درها باشد، همان گونه که در آیه 26 سوره لقمان مىخوانیم: اگر آب هفت دریا مرکّب شود و با آن، کلمات خدا نوشته شود، آبها تمام مىشود ولى کلمات خدا تمام نمىشود، که مراد از هفت دریا تنها عدد هفت نیست، بلکه دریاهاى زیاد است. این درها براى تشریفات نیست، بلکه به خاطر اصناف جنایتکاران است. (در عین حال همیشه لطف خداوند بیشتر از غضبش است، زیرا درهاى ورودى بهشت هشت در است.(2))
در احادیث مىخوانیم: جهنّم هفت طبقه است که روى هم قرار گرفته است و هر طبقهاى مخصوص گروهى است.(3) در پایینترین و سختترین طبقات جهنّم منافقان جا دارند، چنانکه قرآن مىفرماید: «المُنافِقِینَ فِى الدَّرَکِ الاسفَلِ مِنَ النّارِ»(4) زیرا منافقان به خاطر مصونیّتى که از اظهار اسلام دارند، در میان مؤمنان عامل نفوذى
براى کفّار بوده و سختترین ضربه را در طول تاریخ به اسلام و مسلمین زدهاند.
در اینکه چه گروهى و از کدام در و به کدام طبقه ی دوزخ سرازیر مىشوند، روایاتى آمده است،(3) که به دلیل اختصار، از بیان آنها صرفنظر مىکنیم.
1) سوره حجر، آیه 44.
2) نورالثقلین، ج 4، ص 505.
3) نورالثقلین، ج 4، ص 504.
4) سوره نساء، آیه 145.