جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چند تذکر (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

الف: برخى، پاره‏اى از آیات قرآن را دستاویز قرار داده‏اند و عصمت پیامبران را با آن خدشه‏دار مى‏سازند، در جمع‏بندى ما از آیات و روایات، داشتن مقام عصمت با هشدارها و اخطارها و عتاب‏هایى که در قرآن آمده است هرگز منافاتى ندارد، زیرا همین عتاب‏ها مى‏تواند راهگشاى عصمت باشد و از برخى غلوها در مورد انبیا جلوگیرى نماید.

ب: پیامبران، نه تنها در تبلیغ که در عقاید و احکام و نه تنها در گناهان کبیره که در تمام گناهان و نه تنها در لغزشهاى عمدى که حتى در لغزشهاى خطایى و سهوى نیز باید معصوم باشند تا هیچ بهانه و دستاویزى براى دشمن و موجبى براى سلب اطمینان‏

دوست باقى نماند. در قرآن آمده است: «فللّه الحجة البالغة»(1) براى خداست حجت کامل و رسا.

راستى اگر پیامبر و یا امامان، معصوم نباشند، میان گفتار و اعمال آنها تناقض پیش نخواهد آمد؟ و آیا با وجود رهبر گناهکار و غیر معصوم مى‏توان گفت: خداوند حجت را بر مردم تمام نموده است؟

ج: عصمت با استغفارها و نیایش‏هاى پیامبران منافاتى ندارد، زیرا همین که پیامبر یا امام معصوم خود را در محضر خدا مى‏داند و با دل و جان مى‏پذیرد که خدا بر فکر و دل او آگاه و ناظر است و تمام سخنان او ضبط مى‏شود، در حالى قرار مى‏گیرد که حتى از اعمالى هم که گناه نیست احساس خجالت و شرمسارى مى‏کند.

مثال: اگر من در خانه سرفه کنم احساس شرمندگى نمى‏کنم، اما همین که براى برنامه درسهایى از قرآن جلو دوربین قرار مى‏گیرم، حتى از یک سرفه ناراحت مى‏شوم و از مردم عذرخواهى مى‏کنم، با اینکه گناه نیست زیرا که خود را در محضر مردم مى‏بینم. اولیاى خدا نیز که خود را در محضر خدا مى‏دانند حتى از کوچک‏ترین عمل خود چنان احساسى دارند و این است فلسفه ی استغفار و مناجات و نیایش‏هاى پیامبر و امامان معصوم علیهم السلام.


1) سوره انعام، آیه 149.