جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شگفتى‏هاى اعضاى بدن‏ (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

اگر در تمام جهان، موجودى جز یک انسان نباشد، و در تمام وجود این انسان، چیزى جز یک چشم یا یک گوش نباشد، همان براى شناخت ذات پاک خداوند و علم و قدرت او کافى است. چرا که ساختمان اینها به قدرى ظریف و پیچیده و دقیق و حساب شده است که هیچ عقلى باور نمى‏کند، مصنوع تصادف یا طبیعت کور و کر باشد؛ بلکه در هر مرحله از مطالعه آن، به آیت جدید و نشانه تازه‏اى از علم و قدرت آن صانع حکیم برخورد مى‏کنیم.

از میان صدها ویژگى، و ریزه‏کارى عضو بینائى یعنى چشم، کافى است به چند موضوع زیر توجّه کنیم تا بدانیم، چه غوغایى در آن برپا است:

1- عدسى متغیّر- معمولًا چشم را به دوربین فیلم‏بردارى، تشبیه مى‏کنند؛ در حالى که پیشرفته‏ترین دوربین‏هاى عکّاسى دنیا در مقابل چشم انسان بازیچه‏اى بیش نیست. چرا که همه آنها داراى عدسى ثابتى هستند که براى عکسبردارى از صحنه‏هاى مختلف، باید به وسیله فیلم بردار دائماً تنظیم و کنترل شوند، ولى عدسى چشم که درست پشت مردمک قرار گرفته، دائماًبه طور خود کار تغییر شکل مى‏دهد، گاه قطر آن بسیار کم (5 / 1 میلیمتر) و گاه چندان زیاد مى‏شود که به 8 میلیمتر بالغ مى‏گردد و به آن اجازه مى‏دهد که از

صحنه‏هاى بسیار دور و بسیار نزدیک، عکسبردارى کند.

2- طبقات هفتگانه چشم- چشم عمدتاً از هفت پرده یا هفت طبقه تشکیل شده است که بنام «صلبیه» (سفیدى چشم) «عِنَبیهَ» «مَشِیْمِیَّه» «جلْیدِیَه» «زُلالِیَّه» «زُجاجِیَّه» و «شَبَکِیَّه» نامیده مى‏شود؛ که هر کدام ساختمانى مخصوص به خود و وظیفه ویژه‏اى برعهده دارد که شرح آن به درازا مى‏کشد.

همینقدر کافى است بدانیم که کمترین دگرگونى در آنها مایه اختلال بینائى مى‏گردد، و البته در پشت شبکیه نیز اعصاب بینائى است که از آنجا منظره‏هایى که روى شبکیه افتاده به مغز مخابره مى‏شود.

3- حساسیت در برابر نور- تنظیم نور براى فیلمبردارى و عکاسى یکى از مشکل‏ترین کارها است، و بسیار مى‏شود که گروهى از متخصّصان مأمور این کار مى‏شوند؛ در حالى که چشم با تغییر دادن حساسیت خود در برابر نورهاى کم و زیاد قادر است از صحنه‏هاى مختلف در نور بسیار قوى و نور بسیار ضعیف عکسبردارى دقیق و جالب کند.

4- تحرّک فوق‏العاده- فیلمبرداران دستگاه‏هاى خود را دائماً به راست و چپ و بالا و پائین مى‏گردانند، و از ابزار مختلف براى این کار استفاده مى‏کنند، در حالى که عضلاتى که در اطراف کره چشم قرار گرفته با یک اراده برق آسا این دستگاه را در چهار جهت به طور کامل گردش مى‏دهد، و قدرت مانور آن را براى فیلمبردارى از صحنه‏هاى اطراف فوق‏العاده زیاد مى‏کند.

5- مصالح ساده و لطیف- براى تهیّه دستگاه‏هاى فیلمبردارى از محکمترین شیشه‏ها و فلزات بهره مى‏گیرند، در حالى که چشم از مصالح بسیار لطیفى ساخته شده، و در عین حال گاهى یکصد سال به طور مداوم کار مى‏کند.

این به خاطر آن است که یک دستگاه زنده است و مى‏تواند دائماً خود را بسازد و تجدید قوا کند؛ در حالى دستگاه‏هاى مصنوع بشر دستگاه‏هاى مرده‏اند!

6- مسأله تهیّه فیلم- براى دستگاه‏هاى فیلمبردارى تهیه خود فیلم کار ساده‏اى نیست؛ و مرتباً باید براى فیلمبردارى از حلقه‏هاى مختلف و متعدّد

استفاده کنند. در حالى که شبکیه چشم به طور خودکار دائماً فیلم مى‏سازد، و بعد از انتقال و بایگانى آن در مغز آن را محو کرده و آماده براى عکسبردارى از صحنه دیگر مى‏شود، و این کار با سرعت بسیار عجیب و شگفت‏انگیزى عملى مى‏گردد. ضمناً مسأله ظاهر کردن فیلم که آن هم کارى مشکل و وقت گیر است در اینجا مطرح نیست.

7- دستگاه‏هاى جنبى- براى اینکه چشم بتواند وظائف خود را به خوبى انجام دهد؛ به وسائل زیادى مجهّز شده است که آنها نیز هر کدام شگفت‏آور است. وجود چشمه‏هاى جوشان که مایع مخصوص و شفّاف کننده را به طور مداوم در چشم مى‏ریزد، و به پلک‏ها اجازه مى‏دهد بدون کمترین تماس خشونت‏آمیزى روى کره چشم گردش کند، و فاضلاب‏اى که در پائین آن قرار گرفته که این مایع را دائماً به بیرون هدایت کرده، و به حفره‏هاى بینى سرازیر مى‏کند، و همچنین خود پلک‏ها و عکس‏العمل فوق‏العاده سریع آنها در برابر حوادث مختلف که چشم را در برابر ضربه‏ها، هجوم گرد و غبار، یا نور شدید فوراً مى‏پوشاند، و همچنین ساختمان مژه‏ها که همچون کرکره‏هاى سایه روشن به چشم اجازه مى‏دهد که در عین باز بودن، نور کمى را به خود راه دهد و از ورود گرد و خاک حفظ کند، و نیز قرار گرفتن چشم در یک محفظه استخوانى بسیار قوى و محکم همچون یک دژ نیرومند، و قرار گرفتن این محفظه در نقطه مرتفع بدن که به آن اجازه مى‏دهد اطراف و جوانب خود را همچون دیده‏بان‏ها که در پست دیدبانى قرار دارند، ببیند، و همچنین وجود ابروها که سپر حفاظتى است، و امور فراوان دیگرى که هر کدام داستانى جالب و شگفت‏انگیز و پرمعنى دارند.

اگر مجموع این جهات را کنار هم قرار دهیم و کمى پیرامون آن بیندیشیم؛ قطعاً اعتراف خواهیم کرد که سازنده چشم از تمام قوانین مربوط به عدسى‏ها، و انعکاس نور و مسائل پیچیده دیگرى از این قبیل آگاه بوده، و با علم و قدرت بى‏انتهاى خود چنین موجود عجیبى را آفریده است.