جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هوش حیوانات‏ (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

شاید انتخاب این عنوان بعد از آنچه در بحث گذشته گفته شد عجیب و متناقض به نظر آید؛ در حالى که چنین نیست؛ با اینکه حیوانات ظاهراً موجوداتى کم هوش یا بى‏هوش هستند؛ و ما انسان‏ها معمولًا افراد کودن را به چهار پایان تشبیه مى‏کنیم؛ ولى آنها در پاره‏اى از مسائل چنان هوش و درایتى از خود نشان مى‏دهند که اعجاب‏آور است.

بسیارى از ما دیده‏ایم که وقتى گلّه گوسفندان از صحرا باز مى‏گردند- در روستاهایى که هرچند رأس گوسفند و بز متعلّق به خانواده‏اى است- نزدیک آبادى که مى‏رسند هر کدام از آنها با سرعت از پیچ و خم‏هاى کوچه‏هاى ده مى‏گذرد و بدون اشتباه به خانه صاحب خود مى‏رود.

همچنین دیده‏ایم که هیچ گوسفندى اجازه نمى‏دهد غیر از نوزاد خودش از پستان‏اش بنوشد؛ و هنگامى که در تاریکى شب نوزادان را رها مى‏کنند و وارد گله گوسفندان مى‏شوند، هر نوزادى به سراغ مادر خود مى‏رود، و مادر بعد از

شناخت او آماده شیر دادن‏اش مى‏شود، و این شناخت تنها از طریق بوئیدن صورت مى‏گیرد، و این به آن معنى است که به تعداد گوسفندان جهان بوهاى مختلف داریم، و هرگوسفند بوى نوزاد خود را از میان این بوها تشخیص مى‏دهد!

(کرسى موریسن) در کتاب راز آفرینش انسان مى‏گوید: «غالب حیوانات در شب ظلمانى راه خود را پیدا مى‏کنند، و به آسانى راه مى‏روند؛ و اگر چشمان آنها در تاریکى کند باشد، اختلاف هواى اطراف جاده را درک مى‏کنند، و نور بسیار ضعیف ماوراى قرمز که از سطح جاده مى‏تابد در چشم آنها اثر مى‏گذارد.»

طرز خانه سازى، پرورش فرزندان، چگونگى مبارزه با دشمن، حتى معالجه کردن خود هنگامى که بیمار مى‏شوند در حیوانات عجیب است؛ و شرح هریک از آنها احتیاج به بحث مشروحى دارد.

یکى از زیست‏شناسان معروف به نام (پرفسور هانرمنرو) در کتاب خود در زمینه استعداد پاره‏اى از حیوانات براى معالجه بیمارى خویش مى‏نویسد:

«بعضى از کشفیّات پزشکى از روى معالجات آنها گرفته شده است. مثلًا نوعى مرغ ماهى‏خوار است که به سبب پاهاى بلندى که دارد، گاه هنگام پرواز دسته جمعى یا نشستن در روى زمین، پاهایش آسیب مى‏بیند. او کاملًا به خواص گچ‏گیرى و معالجه شکستگى آشنائى دارد، و در ساحل دریا و نقاط باتلاقى که گل آن، آلوده به گچ‏هاى مخصوص گچ‏گیرى است؛ مى‏رود، و پاهایش را در گچ‏هاى‏تر، فرو برده، بعد در آفتاب مى‏نشیند تا خشک شود، سپس مدتى پاهایش را در همین حال، مراقبت مى‏کند تا محل شکستگى کاملًا جوش بخورد …

اتفاقاً گچ‏هایى را که پزشکان در بیمارستان‏ها به کار مى‏برند، از نوع همین گچى است که مرغ ماهى خوار براى معالجه خود به کار مى‏گیرد؛ چون بسیار چسبنده و گیرنده است.» (1)

دانشمندان معتقدند، بسیارى از حیوانات براى خود زبانى دارند، و به وسیله آن با یکدیگر تفاهم مى‏کنند. مورچه‏ها با تماس بدنى، یا برخورد شاخک‏هاى خود با هم صحبت مى‏کنند، و پیام مبادله مى‏نمایند، و بعضى از آنها به هنگام خطر با کوبیدن پاهایشان به کف لانه (مانند تلگرام) پیام‏هاى رمز، مخابره مى‏کنند.

بیشتر جانوران علاوه بر زبان خصوصى، داراى یک زبان همگانى هستند که به کمک آن، زبان یکدیگر را مى‏فهمند؛ و به کمک همین زبان است که کلاغ‏ها هنگام احساس خطر، با صداى مخصوصى به حیوانات دیگر هشدار مى‏دهند تا هرچه زودتر از منطقه خطر بگریزند، این حیوانات در واقع جاسوسان جنگل‏اند!

زیست‏شناسان در مطالعات خود به این نتیجه رسیده‏اند که حشرات بعد از انسان‏ها، از سیستم ارتباطى تکامل یافته‏اى برخوردارند؛ به ویژه مکالمه و سیستم مخابراتى زنبورها، عجیب‏ترین و کم نظیرترین آنها است. (2)

یک جانور شناس سوئدى در دانشگاه لاند، سخنرانى جالب توجهى درباره زبان زنبوران عسل کرده است و نتیجه این تحقیق و تجربه، زبانى است که جانور شناس به یارى دستگاه‏هاى خود، و به وسیله مقایسه، به آسانى مى‏تواند به معنى آن پى ببرد. (3)

شگفتى‏هاى جهان حیوانات بیش از آن است که بتوان حقّ آن را در یک کتاب و ده کتاب ادا کرد، چه بهتر که به همین قناعت کنیم و این دفتر را همین جا ببندیم و با نهایت خضوع و تواضع به پیشگاه خداوند عرضه داریم: «سُبْحانَکَ اللهُمَّ وَ بِحَمْدِکَ لا تُحْصى‏ عَجائِبُ خِلْقَتِکَ وَ انَّکَ عَلى‏ کُلِّ شَیى‏ءٍ قَدِیْرٌ.»


1) بهترین راه شناخت خدا، صفحه 197.

2) مجله شکار و طبیعت، شماره 72.

3) پرورش زنبور عسل، صفحه 60.