جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عجائب پرندگان و پرندگان عجیب‏ (1)

زمان مطالعه: 4 دقیقه

پرندگان انواع مختلفى دارند و همه عجیب‏اند؛ اما در میان آنها بعضى عجیب‏تر است. بعضى از دانشمندان مى‏گویند: تاکنون 289 نوع کبوتر و 209 نوع کبک و 100 هزار نوع پروانه مشاهده شده است! (1)

از میان پرندگان عجیب و استثنائى خفاش را مى‏توان نام برد. او بر خلاف پرندگان دیگر از روشنائى آفتاب بیزار است، و در تاریکى و ظلمت شب با شجاعت و جسارت، به هر طرف پرواز مى‏کند. بدن او اصلًا پر ندارد و بالهایش از پرده‏هاى گوشت نازک ساخته شده، باردار مى‏شود، پستان دارد، مانند زنان، رگل مى‏بیند! گوشتخوار است. مى‏گویند تمام پرندگان با او دشمن‏اند، و او هم با پرندگان دیگر مخالف! و به همین دلیل زندگانى‏اش در انزوا مى‏گذرد.

حرکت سریع و جسورانه او در ظلمت شب بى آنکه به مانعى برخورد کند بسیار حیرت‏انگیز است. او از لابلاى پیچ و خم‏هاى زیاد مى‏گذرد بى‏آنکه راه خود را گم کند، طعمه خود را در هر گوشه‏اى پنهان شده باشد به دست مى‏آورد بى‏آنکه خطا کند، و اینها به خاطر آن است که دستگاه مرموزى شبیه رادار در اختیار دارد.

او با گوشش مى‏بیند! (آرى با گوشش!) زیرا امواج مخصوصى با حنجره خود ایجاد و از بینى خود بیرون مى‏فرستد. این امواج به هر مانعى که اطراف‏اش باشد برخورد مى‏کند و باز مى‏گردد، و او با گوش خود انعکاس امواج را مى‏گیرد، و موقعیت تمام اطراف خود را از نظر وجود موانع کاملًا درک مى‏کند.

ساختمان حنجره و بینى و گوش او راستى عجیب است؛ و داراى دقت و قدرت بى‏مانندى است که در هیچ‏یک از پستانداران وجود ندارد.

امواجى را که او بیرون مى‏فرستد امواج ماوراء صوتى است، یعنى ما قادر به شنیدن آن نیستیم، در حالى که در هر ثانیه 30 الى 60 بار این امواج را در اطراف خود پخش مى‏کند و بازتاب آن را مى‏گیرد.

درباره خفّاش بحث‏هاى زیادى کرده‏اند و مقالات فراوانى نوشته‏اند که یک دنیا درس خداشناسى در آن نهفته شده است.

به همین دلیل امیرمؤمنان على علیه السلام در خطبه‏اى از نهج‏البلاغه که به نام خطبه خفّاش معروف است از این حیوان سخن مى‏گوید، و ریزه کارى‏ها و ظرافت‏هاى وجود آن را با بیان نیرومند و فصیح و بلیغ خود منعکس مى‏سازد.

آنجا که مى‏فرماید.

«از لطائف صنع خدا و شگفتى‏هاى خلقت‏اش اسرار پیچیده حکمتى است که در وجود شب پره‏ها به ما نشان داده»، و بعد از آن توصیف بلیغى در این باره مى‏فرماید. (2)

کمتر حیوانى بچه خود را در آغوش گرفته و همراه مى‏برد، و اگر تعجب نکنید یکى از این حیوانات نادر خفّاش است که به هنگام پرواز در آن تاریکى شب، نوزاد خود را در زیر بال‏ها و گاه با دهان گرفته به این سو و آن سو مى‏برد، و در حال پرواز به او شیر مى‏دهد! (3)

پرنده دیگرى به نام طاووس از عجائب خلقت است. با آن پرهاى زیبائى که وقتى انسان در آن دقیق مى‏شود از رنگ‏آمیزى آن در حیرت عمیقى فرو مى‏رود؛ گوئى همان ساعت از زیر دست نقّاش چیره‏دستى بیرون آمده و در همان لحظه رنگ‏آمیزى شده است. رنگ‏هایى زیبا، دل‏انگیز، نشاط آور، ثابت و مقاوم، شفّاف و جذاب، و قرار گرفتن این پرها در کنار یکدیگر و ساختن آن چتر عجیب و فراموش نشدنى، خود آیت دیگرى از آیات خلقت خدا است.

به همین دلیل، معلّم بزرگ توحید و خداشناسى على علیه السلام در یکى از

خطبه‏هاى نهج‏البلاغه خطبه (طاووس) روى این مطلب تأکید کرده مى‏فرماید:

«وَ مِنْ اعْجَبِها خَلْقاً الطاوُوُسُ الَّذِى اقامَهُ فى احْکَمِ تَعْدیلٍ …»: «یکى از شگفت‏ترین پرندگان از نظر خلقت طاووس است که خداوند او را در موزون‏ترین شکل آفریده، و با رنگ‏هاى مختلف به عالى‏ترین صورت رنگ‏آمیزى نموده …»

هنگام حرکت به سوى جفت خویش بال‏ها را مى‏گشاید، و همچون چترى بر سر خود سایبان مى‏سازد! گوئى بادبان کشتى است که ناخدا آن را بر افراشته، و هر لحظه آن را به طرفى مى‏چرخاند، او با این همه زیبائى و رنگ در دریایى از غرور فرو مى‏رود، و با حرکات متفاخرانه‏اش به خود مى‏نازد …» (4)

پرندگان مهاجر نیز از شگفت‏ترین نوع پرندگان هستند. آنها گاهى تقریباً تمام مسافت میان قطب شمال و جنوب را طى مى‏کنند، سپس به محل اوّل خود، بازگشت مى‏نماید؛ و به این ترتیب، سفرى بسیار طولانى و دور و دراز که هزاران کیلومتر است، در پیش دارند؛ و عجب اینکه در این مسافت فوق‏العاده طولانى، از وسائل راهنمائى مرموزى استفاده مى‏کنند که به کمک آن مى‏توانند راه خود را از میان کوه‏ها و جنگل‏ها و دشت‏ها و کوه‏ها و دریاها پیدا کنند.

از همه عجیب‏تر اینکه: گاهى هفته‏ها، بدون یک لحظه توقّف، شب و روز به پرواز خود ادامه مى‏دهند بى آنکه نیاز به غذا داشته باشند، زیرا قبل از آغاز مسافرت خود با یک الهام درونى، شروع به پرخورى کرده و بیش از اندازه نیاز غذا مى‏خورند؛ و این غذاها به صورت چربى در اطراف بدنشان ذخیره مى‏شود، تا انرژى لازم را براى این پرواز طولانى بى‏وقفه از آن کسب کنند.

آیا آنها از قوّه مغناطیسى قطب زمین، براى پیدا کردن مسیر خود استفاده مى‏کنند؟ یا از وضع قرار گرفتن خورشید در آسمان و ستارگان شب‏ها؟ در این صورت باید ستاره‏شناسان لایق و قابلى باشند، و یا وسیله مرموز دیگرى که ما هنوز نشناخته‏ایم؟

مهم‏تر از همه اینکه گاهى در آسمان در خواب‏اند، و همچنان در پروازاند و به سوى مقصد ادامه مى‏دهند! و نیز آنها قبل از دگرگونى هوا با یک الهام درونى، تغییرات جوّى را پیش‏بینى کرده، آماده حرکت مى‏شوند. (5)

شاید با چشم خود دیده باشید که پرندگان مهاجر، به صورت جمعى در دو صف حرکت مى‏کنند؛ و تشکیل شکلى شبیه 7 مى‏دهند. آیا این تصادفى است؟

تحقیقات دانشمندان نشان مى‏دهد که وقتى یک پرنده در هوا بال مى‏زند، آن را مرتباً به پائین مى‏راند، و بال زدن را براى پرنده بعدى، سهل و آسان مى‏کند، به همین دلیل وقتى پرندگان به شکل فوق حرکت مى‏کنند، کمتر خسته مى‏شوند، و مقدار قابل ملاحظه‏اى از انرژى خود را ذخیره مى‏کنند! کدام معلّم این درس دقیق را به آنها آموخته است؟!

ماهى‏ها نیز به هنگام مهاجرت به صورت دسته جمعى و در شکل مخروطى که رأس آن در جلو قرار دارد به مسیر خود ادامه مى‏دهند. محاسبات متخصّصان فن در این مورد ثابت کرده که با اتخاذ این روش، سرعت ماهى‏ها، شش برابر بیشتر از حرکت انفرادى آنها مى‏شود!. (6)


1) به کتاب اسرار زندگى حیوانات، صفحه 142 تا 196 و مجله شکار و طبیعت مرداد ماه 53 مراجعه شود.

2) به نهج‏البلاغه، خطبه 155 مراجعه فرمائید.

3) سفینة البحار، جلد 1، صفحه 403.

4) دنباله این سخن را در خطبه 165 نهج‏البلاغه مطالعه فرمائید.

5) مجلّه دانشمند (شماره شهریور 63).

6) همان مدرک (شماره خرداد 64).