جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آیا روزى مقسوم است؟ (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

در بعضى از آیات فوق این نکته آمده است که رزق هر جنبنده‏اى بر خدا است؛ و خدا آن را تکفل فرموده است: وَ ما مِنْ دابَّةٍ فِى اْلأَرْضِ الّا عَلَى اللهِ رِزْقُها … (1) و در بعضى دیگر آمده است که وسعت و تنگى روزى به خواست‏

خدا است. (2)

در روایات اسلامى نیز به این معنى اشاره شده است. امیرمؤمنان علیه السلام مى‏فرماید: «وَقَدَّرَ الأَرْزاقَ فَکَثَّرَها وَ قَلَلَّها وَ قَسَّمَها عَلىَ الضِّیْقِ وَ السَّعَةِ»: «خداوند ارزاق را مقدّر ساخته و زیاد و کم نموده و برحسب تنگى و وسعت معیشت آن را تقسیم کرده است» (3) در حدیث دیگرى از همان حضرت مى‏خوانیم که در تشویق براى تحصیل علم مى‏فرماید: «انَّ طَلَبَ الْعِلْمِ أَوْجَبُ عَلَیْکُمْ مِنْ طَلَبِ الْمالِ، انَّ الْمالَ مَقْسُوْمٌ مَضْمُوْنٌ لَکُمْ قَدْقَسَّمَهُ عادِلٌ بَیْنَکُمْ وَ ضَمِنَهُ وَ سَیَفِى لَکُمْ وَ الْعِلْمُ مَحْزُوْنٌ عِنْدَ اهْلِهِ امْرِتُمْ بِطَلَبِهِ»: «طلب دانش بر شما از طلب مال لازم‏تر است. چرا که مال تقسیم و تضمین شده، عادلى آن را قسمت نموده و ضمانت کرده و وفا مى‏کند، ولى علم و دانش در نزد اهل آن است و شما مأمور به طلب آن هستید.» (4)

اکنون این سؤال پیش مى‏آید که اگر چنین باشد تلاش و کوشش براى تحصیل معاش و روزى و برنامه ریزى براى بهبود وضع اقتصادى یک جامعه چه مفهومى خواهد داشت؟

ولى با توجّه به سایر آیات و روایات هنگامى که همه در کنار هم چیده شود، پاسخ این سؤال روشن مى‏گردد که منظور از تضیمن رزق از سوى خداوند و تکفّل و تعهّد و تقسیم آن، فراهم آوردن زمینه‏ها است. زمینه‏هایى در خارج از وجود انسان، و زمینه‏هایى در درون وجود او است که هرگاه دست به دست هم دهند انسان سهم خود را از روزى دریافت مى‏کند.

این درست به آن مى‏ماند که حقوق کارکنان یک دستگاه از ناحیه رئیس آن دستگاه تعیین مى‏شود؛ ولى هرگز حقوق را در خانه آنها نمى‏آورند؛ بلکه آنها باید کار کنند، سپس شخصاً بروند و لیست حقوق را پر کنند و حق خود را دریافت دارند.

این نکته را نیز نباید فراموش کرد که خداوند براى اینکه مردم، در عالم اسباب گم نشوند و روزى را نتیجه منحصر به فرد تلاش و کوشش‏هاى خود

ندانند؛ گاه به اشخاصى روزى مى‏رساند که تلاش چندانى نکرده‏اند؛ و گاه روزى را از کسانى مى‏گیرد که پرتلاش‏اند تا روشن سازد در پشت این دستگاه، قدرت دیگرى حاکم است. (ولى نباید فراموش کرد اینها در حقیقت استثناءهایى است، اما اصل اساسى همان تلاش و کوشش است.)

شاید به خاطر همین امر در حدیثى از پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم آمده است که فرمود:

«وَاعْلَمُوا أنَّ الرِّزْقَ رِزْقانِ: فَرِزْقٌ تَطْلُبُونَهُ وَ رِزْقٌ یَطْلُبُکُمْ فَاطلبُوا أَرْزاقَکُمْ مِنْ حَلالٍ، فَأِنَّکُمْ انْ طَلَبْتُمُوها مِنْ وُجُوْهِها أَکَلْتُمُوْها حَلالًا وَ انْ طَلَبْتُمُوها مِنْ غَیْرِ وُجُوهِها أَکَلْتُمُوها حَراما»: «بدانید رزق دو گونه است: رزقى که شما به دنبال آن مى‏روید، و رزقى که به دنبال شما مى‏آید. بنابراین رزق را از طریق حلال طلب کنید که اگر از طریق صحیح آن بطلبید آن را به صورت حلال مى‏خورید، و اگر از غیر طریق صحیح بطلبید همان را به صورت حرام مى‏خورید!» (5)

این دوگانگى روزى در واقع دلیلى است بر جمع میان آیات و روایاتى که روزى را مقسوم و تضمین شده مى‏شمرد؛ و آیات و روایاتى که در نقطه مقابل آن، جد و جهد و تلاش را شرط بهره‏گیرى از روزى معرفى مى‏کند. (6)

به علاوه آگاهى این دوگانگى رزق سبب مى‏شود که افراد حریص از حرص باز ایستند، و مؤمنان خود را آلوده کارهاى حرام براى طلب روزى بیشتر نکنند، و محرومان نیز به یأس و نومیدى کشیده نشوند.


1) سوره هود، آیه 6.

2) سوره روم، آیه 37 و آیات دیگر.

3) نهج‏البلاغه، خطبه 91.

4) معالم الدین، صفحه 9.

5) وسائل الشیعه، جلد 12، صفحه 29.

6) براى اطلاع از این روایات به، جلد 12 وسائل الشیعه، کتاب التجارة، صفحات 9 و 16 و 18 و 22 و 24 و 26 مراجعه شود.