جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اسرار آفرینش رعد و برق‏ (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

نخستین آیه مورد بحث با صراحت، برق آسمان را یکى از آیات خدا مى‏شمرد: «آیتى که گاهى توأم با خوف و گاهى همراه با امید است» وَ مِنْ آیاتِهِ یُرِیْکُمُ الْبَرْقَ خَوْفاً وَ طَمَعا.

ترسى که ناشى از صداى مهیب همراه آن، و احتمال توأم شدن با صاعقه‏هاى مرگبار است؛ و امید و طمع به خاطر احتمال نزول باران، چرا که در بسیارى از موارد، رگبارهاى پربرکتى بعد از رعد و برق ایجاد مى‏شود.

شاید به همین دلیل در ادامه آیه مى‏افزاید: «و خداوند از آسمان آبى نازل مى‏کند که زمین را به وسیله آن بعد از مرگ حیات مى‏بخشد»: وَ یُنَزِّلُ مِنَ السَّماءِ ماءاً فَیُخِیْىْ بِهِ اْلأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها

زمین خشک و سوزانى که بوى مرگ از آن به مشام مى‏رسید؛ بعد از چند باران و رگبار حیاتبخش چنان زنده مى‏شود و گل‏ها و گیاهان در آن مى‏خندند که گوئى هرگز آن زمین سابق نیست.

لذا در پایان آیه باز به عنوان تأکید مى‏افزاید: «در این امور آیات و نشانه‏هایى است براى آنها که اندیهش مى‏کنند» انَّ فِى ذلِکَ لَایاتٍ لِقَومٍ یَعْقِلُوْنَ‏

آنها مى‏فهمند که این پدیده‏ها ساده نیست که به صورت تصادف و اتفاق رخ داده باشد؛ پس در آن مى‏اندیشند و به اسرارش آشنا مى‏شوند.

همین معنى در دومین آیه مورد بحث با تعبیر دیگرى آمده است؛ و به عنوان‏

معرّفى ذات پاک خداوند از طریق آثار او مى‏فرماید: «او کسى است که برق را به شما نشان مى‏دهد که هم مایه ترس است و هم امید»: هُوَ الَّذِى یُرِیْکُمُ الْبَرْقَ خَوْفاً وَ طَمَعاً

ترس از صاعقه‏ها و امید به نزول باران، یا ترس مسافران و امید حاضران در شهرها و آبادى‏ها.

جالب اینکه بعد از آن بلافاصله مى‏گوید «خداوند ابرهاى سنگینى ایجاد مى‏کند» وَ یُنْشِى‏ءُ السَّحابَ الثِّقالَ.

در توضیح این جمله گفته شده است: «مقارن طوفان‏هاى شدید رگبارى، ابرهاى، بالاى جوّ تا نزدیکى‏هاى زمین را مى‏پوشانند؛ هوا تاریک مى‏شود، و در تلاطم بادها مرتباً الکتریسته ایجاد و تخلیه شده، و جهش برق و غرش رعد پى در پى زمین و هوا را به لرزه در مى‏آورد؛ و بالاخره ابرهایى که در طبقات پائین و غلیظ جوّ متراکم گردیده و در اثر بادهاى تکان‏دهنده بالابر، حامل دانه‏هاى درشت و فراوان شده‏اند بسیار ثقیل (سنگین) مى‏باشند.» (1)

در سومین و آخرین آیه مورد بحث به پدیده «رعد» اشاره شده؛ مى‏فرماید:

«رعد تسبیح و حمد او مى‏گوید»: وَ یُسَبِّحُ الرَّعْدُ بِحَمْدِهِ‏

این تعبیر نشان مى‏دهد که این پدیده آسمانى مسأله ساده‏اى نیست؛ بلکه بازگو کننده علم و قدرت خدا است. چرا که «تسبیح» به معنى منزّه شمردن از هر عیب و نقص، و «حمد» به معنى ستایش او در برابر کمالات است؛ و به این ترتیب غرّش رعد از اوصاف جمال و جلال خدا سخن مى‏گوید!

این سخن ممکن است به زبان حال باشد؛ همانگونه که یک اختراع مهم از علم و آگاهى مخترع، و یک تابلوى بسیار زیبا از ذوق سرشار نقّاش، و یک قطعه شعر دل‏انگیز از ذوق ادبى گوینده، سخن مى‏گوید، و او را مدح و ستایش مى‏کند، و یا اشاره به زبان قال باشد؛ آنچنانکه بعضى از مفسّران گفته‏اند که تمام ذرّات این جهان هر کدام براى خود سهمى از عقل و شعور دارند؛ و تسبیح و

حمد آنها از روى عقل و شعور و درک است.

فخررازى در تفسیر خود مى‏گوید: «بعید نیست که خداوند حیات و علم و قدرت و نطق را در اجزاى ابر ایجاد کند؛ و صدایى که به گوش مى‏رسد از افعال اختیارى او باشد، همانگونه که کوه‏ها در زمان داود و سنگریزه‏ها در زمان پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم تسبیح خدا گفته‏اند.» (2)

هریک از این دو احتمال باشد، در بحث ما تفاوتى ندارد؛ و در هر حال معلوم مى‏شود در این پدیده آسمانى اسرارى نهفته است که بیانگر عظمت خالق و آیتى از آیات او است.

اصولًا آب و بخار و ابرى که از آن ناشى مى‏شود موجودى است ضد آتش ولى به قدرت پروردگار آتش عظیمى از آن بر مى‏خیزد که از تمامى آتش‏هاى روى زمین سوزان‏تر است. همچنین بخار، جسم بسیار لطیفى است ولى صدائى از آن بر مى‏خیزد که از افتادن اجسام سخت و سنگین بر نمى‏خیزد.

از مجموع این آیات به خوبى استفاده مى‏شود که «رعد» و «برق» هر کدام از پدیده‏هاى قابل توجّه جهان هستى است که باید جدّاً روى آن مطالعه کرده، و به اسرار آن آشنا شد، و از آن به عظمت خالق آنها پى برد؛ و این مطلب در بخش توضیحات به خواست خدا خواهد آمد.


1) باد و باران، صفحه 138.

2) تفسیر کبیر، جلد 19، صفحه 25.