جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آسمان‏هاى هفت‏گانه‏ (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

جالب اینکه در هفت آیه از قرآن مجید سخن از سَماوات سَبْع «آسمان‏هاى هفت‏گانه» به میان آمده است. (1)

در یک آیه از این آیات، اشاره به طبقات هفت‏گانه زمین نیز شده است؛ آنجا

که مى‏فرماید: اللهُ الَّذِىْ خَلَقَ سَبْعَ سَماواتٍ وَ مِنَ الأَرْضِ مِثْلَهُنَّ: «خداوند همان کسى است که هفت آسمان را آفرید و از زمین نیز همانند آنها را ایجاد کرد» (2)

از میان تمام تفسیرهاى گوناگون که براى آسمان‏هاى هفت‏گانه ذکر شده است؛ این تفسیر صحیح‏تر به نظر مى‏رسد که منظور از سماوات سبع، همان معنى واقعى آسمان‏هاى هفت‏گانه است. یعنى آسمان به معنى کرات نیست؛ بلکه به مجموعه‏اى از ستارگان و کواکب عالم بالا است؛ و منظور از عدد هفت همان شماره تعدادى معروف است، نه تکثیرى.

منتها از آیات دیگر قرآن بر مى‏آید که تمام آنچه را از ستارگان ثوابت و سیّارات، و کهکشان‏ها و سحابى‏ها مى‏بینیم همه مربوط به مجموعه آسمان اول است. بنابراین در ماوراى این مجموعه عظیم، شش مجموعه عظیم دیگر (شش آسمان) وجود دارد که بعضى برتر از بعض دیگر است؛ که آنها از دسترس علم انسان (لااقل تاکنون) بیرون است.

در آیه 6 سوره صافّات مى‏خوانیم: انّا زَیَّنا السَّماءَ الدُّنْیا بِزِیْنَةٍ الْکَواکِبِ: «ما آسمان پائین را با ستارگان زینت بخشیدیم.»

در آیه 12 سوره فصّلت آمده است: وَزَیَّنا السَّماءَ الدُّنْیا بِمَصابِیْحَ: «آسمان پائین را با چراغ‏ها تزیین کردیم.»

همین معنى با تفاوت مختصرى در آیه 5 سوره ملک نیز آمده است.

قابل توجّه اینکه مرحوم علّامه مجلسى در بحارالانوار همین احتمال را به عنوان یکى از تفسیرهاى آیه ذکر کرده است. او مى‏گوید: «سومین احتمالى که به فکر من خطور مى‏کند این است که تمام افلاک که براى ستارگان اثبات کرده‏اند همه به نام آسمان پائین نامیده مى‏شود!» (3) درست است که ابزارهاى علمى ما امروز هنوز پرده از عوالم شش‏گانه دیگر برنداشته؛ ولى هیچ دلیلى بر

نفى آن از نظر علوم نیز وجود ندارد، و چه بسا در آینده راز این معمّا نیز گشوده شود.

بلکه از کشفیّات بعضى از دانشمندان فلکى چنین بر مى‏آید که نشانه‏هایى از وجود عوالم دیگر هم اکنون از دور به چشم مى‏خورد، نظیر آنچه قبلًا از قول رصدخانه معروف پالومار، درباره عظمت جهان نقل کردیم و جمله‏اى از آن را که شاهد گفتار ما است در اینجا تکرار مى‏کنیم: «با دوربین رصدخانه پالومار میلیون‏ها کهکشان جدید کشف شده که بعضى از آنها هزار میلیون سال نورى با ما فاصله دارد، ولى بعد از فاصله هزار میلیون سال نورى فضاى عظیم مهیب و تاریکى به چشم مى‏خورد که هیچ چیز در آن دیده نمى‏شود، ولى بدون تردید در آن فضاى مهیب و تاریک صدها میلیون کهکشان وجود دارد که دنیایى که در سمت ما است با جاذبه آن کهکشان‏ها نگهدارى مى‏شود، تمام این دنیاى عظیمى که به نظر مى‏رسد و داراى صدها هزار میلیون کهکشان است، جز ذرّه کوچک و بى‏مقدار از یک دنیاى عظیم‏تر نیست و هنوز اطمینان نداریم که در فراسوى آن دنیاى دوم دنیاى دیگرى نباشد.» (4)

یکى دیگر از دانشمندان در مقاله مشروحى که درباره عظمت عالم هستى نوشته، بعد از ذکر فواصل عظیم و حیرت زاى کهکشان‏ها، و بیان ارقام حیرت‏انگیزى که همگى براساس سال نورى تعیین مى‏گردد؛ چنین مى‏گوید:

«تا اینجا منجّمین معتقدند که تازه تا نیمه راه کناره قابل رؤیت جهان با عظمت پیش رفته‏اند، و هنوز فضاهاى نامکشوف دیگرى را باید بیابند.» (5)

به این ترتیب عوالمى که براى بشر تاکنون کشف شده با تمام عظمتى که دارد گوشه کوچکى از این جهان بزرگ را تشکیل مى‏دهد و قابل تطبیق با مسأله آسمان‏هاى هفت‏گانه است. (6)


1) سوره بقره، آیه 29- سوره اسراء، آیه 44- سوره مؤمنون، آیه 86- سوره فصلت، آیه 12- سوره طلاق، آیه 12- سوره ملک، آیه 3- سوره نوح، آیه 15، در دو آیه نیز اشاره به سبع طرائق (هفت راه) و سبعاً شداداً (هفت موجود محکم) شده است که آنها نیز ممکن است اشاره به آسمان‏هاى هفت‏گانه باشد. (سوره مؤمنون، آیه 17 و سوره نبأ، آیه 12).

2) سوره طلاق، آیه 12.

3) بحارالانوار، جلد 55، صفحه 78.

4) مجلّه فضا، شماره 56، فروردین 1351.

5) مجلّه نیوزویک، سال 1964 (فراموش نشود این شهادت مربوط به 24 سال قبل است.).

6) براى توضیح بیشتر درباره تفاسیر مختلفى که در مورد آسمان‏هاى هفت‏گانه ذکر شده است به تفسیر نمونه، جلد 1، ذیل آیه 29 سوره بقره مراجعه فرمائید.