جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دقت عجیب قوانین حاکم بر آسمان و زمین‏ (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

معمولًا هر اندازه موجودات بزرگ‏تر باشند قوانین حاکم بر آنها باید از ظرافت کمترى برخوردار باشد؛ در حالى که این معنى در این عالم عظیم و پهناور، هرگز صدق نمى‏کند؛ یعنى آنها در عین عظمت و وسعت عجیب و سرسام آور، داراى قوانین بسیار دقیق و ظریفى است. براى پى بردن به این حقیقت کافى است به امور زیر توجّه کنید:

الف: مى‏دانیم که سرانجام انسان موفّق شد سفینه فضایى خود را با دو سرنشین در نقطه معیّنى که دانشمندان در نظر داشتند در کره ماه پیاده کند؛ و بعد به همان ترتیب باز گرداند. درست بیندیشید در این مدّت سه روزى که این سفینه، فاصله میان کره زمین و ماه را مى‏پیمود، زمین به دور خود حرکت مى‏کرد؛ و جاى خود را در آسمان، در اطراف خورشید تغییر مى‏داد؛ کره ماه نیز حرکتى به دور خود، و حرکتى به دور کره زمین داشت. چقدر این حرکت‏ها باید منظّم، دقیق و حساب شده باشد که دانشمندان بتوانند به وسیله مغزهاى الکترونیکى تمام این دگرگونى‏ها را در وضع کره زمین و ماه محاسبه و اندازه‏گیرى کرده تا سفینه فضایى خود را دقیقاً در همان جا از کره ماه که مى‏خواهند پیاده کنند، و بعداً نیز به همان جا از کره زمین که مى‏خواهند بازگردانند.

هرگاه یکى از این حرکت‏هاى مختلف و تو در تو کمترین نوسانى داشت و یک ثانیه کم و زیادى مى‏شد مسلّماً محاسبات دانشمندان به هم مى‏خورد و کارشان عقیم مى‏ماند.

آرى این نظام دقیق عالم هستى است که به انسان اجازه انجام چنین کار مهمّى،- یعنى فرود در کره ماه را در جاى معیّن و دلخواه- مى‏دهد.

ب: دانشمندان فلکى مى‏توانند از ده‏ها سال پیش، حوادث آینده مربوط به خسوف و کسوف در کره زمین و مقدار ساعات شب و روز و طلوع و غروب‏

ماه و خورشید را محاسبه و اندازه‏گیرى کنند؛ و این نیست مگر به خاطر نظم دقیق حرکات آنها.

ج: همانگونه که قبلًا اشاره شد؛ نیروى جاذبه، کرات آسمانى را به سوى یکدیگر جذب مى‏کند؛ ولى نیروى دافعه که از حرکت دورانى حاصل مى‏شود، و نیروى گریز از مرکز نام دارد، آنها را از هم دور مى‏سازد.

حال اگر بنا باشد کره‏اى در مدار خودش میلیون‏ها سال در مدار معیّنى دقیقاً حرکت کند؛ باید این دو نیرو کاملًا متعادل گردند. این را نیز مى‏دانیم که جاذبه نسبت مستقیمى با مقدار جرم موجودات و نسبت معکوسى با مجذور فاصله آنها دارد. (اگر جِرم‏ها بیشتر شود جاذبه قوى‏تر مى‏گردد، و اگر فاصله‏ها بیشتر گردد جاذبه طبق حساب فوق کاسته مى‏شود.)

بنابراین براى اینکه مثلًا کره زمین در مدار معیّنى برگرد خورشید در یک مدّت بسیار طولانى در مدار ثابت بگردد؛ مقدار جرم خورشید، و جرم زمین، و همچنین فاصله آنها با یکدیگر، و نیز سرعت سیر حرکت زمین به دور خورشید، همگى باید طبق حساب دقیقى باشد تا تعادل در میان آنها برقرار گردد؛ و اینها مسائلى است که بدون دخالت یک علم بى‏پایان و یک عقل کل امکان‏پذیر نیست.