جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پیچیدگى و ظرافت نظام آفرینش‏ (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

مى‏گویند فلان دستگاه، نظام پیچیده‏اى دارد؛ این هنگامى است که ساختمان آن داراى اجزاء و تشکیلات مختلف با ارتباطهاى فراوان و چند جانبه باشد، و اعمال گوناگون مهمّى را انجام دهد. فى‏المثل یک ماشین حساب که مى‏تواند علاوه بر اعمال اصلى حساب، انواع معادلات جبرى و قضایاى هندسى را حل کند؛ و هرگونه محاسبات مختلف ریاضى را به سرعت عمل کند یا به حافظه خود بسپارد، نظام پیچیده‏اى دارد.

دانشمندان مى‏گویند: در پشت پرده شبکیه چشم، نود هزار رشته عصبى است که سلول‏هاى شبکیّه را به سلسله اعصاب وصل مى‏کند!- البته نود هزار در هریک از دو چشم!- این یک ساختمان بسیار ظریف و پیچیده است. با توجّه به این نکته به اصل بحث باز مى‏گردیم:

در جهان آفرینش علاوه بر مسأله ظرافت، نظام‏هاى فوق‏العاده پیچیده‏اى وجود دارد، که انسان را مبهوت مى‏کند؛ و به گفته بعضى از دانشمندان در شهر عظیم تن انسان ساختمان‏هایى وجود دارد که بزرگ‏ترین آسمان خراش‏هاى جهان در برابر آن مانند یک آلونک است!

به عنوان نمونه: از میان نظامات پیچیده جهان، تنها به سراغ ساختمان سلّول (یاخته) مى‏رویم که امروز اسرار عجیبى از آن کشف شده است.

مى‏دانیم، یک انسان به طور متوسّط از ده میلیون میلیارد واحد زنده کوچک‏

که سلّول نامیده مى‏شود؛ تشکیل شده است.

نخستین کسى که سلّول را کشف کرد، و واژه‏اى براى آن وضع نمود، دانشمندى بنام هوک، در قرن هفده میلادى بود. البته او در آن روز نمى‏دانست که ساختمان این واحد کوچک تا چه اندازه پیچیده و حیرت‏انگیز است؛ ولى دانشمندان بعد از او که کوشش‏هاى او را دنبال کردند به اسرارى دست یافتند که گوشه‏اى از گواهى آنها را در اینجا مى‏آوریم:

1- یک سلّول کوچک ذرّه‏بینى را مى‏توان به شهرى تشبیه کرده که هزاران تأسیسات دارد؛ با لابراتوارها و کارخانه‏ها براى تبدیل مواد غذائى به مواد مورد نیاز بدن که عظیم‏ترین و مدرن‏ترین پدیده‏هاى صنعتى بشر قابل مقایسه با آن نیست.

2- این شهر کوچک و پرغوغا از سه بخش تشکیل شده:

الف- پوسته سلّول که حکم حصار شهر را دارد.

ب- قسمت وسطى سلّول (سفیده یا سیتوپلاسم).

ج- هسته یا مرکز فرماندهى.

حصارى که بر گرد سلّول ساخته شده است؛ چنان لطیف و ظریف است که اگر 500 هزار از این دیوارها را کنار هم بگذاریم به زحمت به ضخامت یک برگ کاغذ معمولى مى‏رسد! امّا با این حال در برابر هجوم عوامل بیرونى مزاحم چنان حسّاس و محکم است که دیوار معروف چین در برابر آن چیزى شمرده نمى‏شود!

این سدّ نازک به نوبه خود از سه دیواره ساخته شده؛ و به اصطلاح سه لایه است. دو طرف آن از شبکه‏هاى پروتئینى است، و پائین آن پر از چربى‏ها است، و این چربى‏ها به هیچ وجه اجازه ورود چیزى را به داخل شهر نمى‏دهد؛ جز با یک کلید رمز و آن کلید رمز این است: موادى که مى‏خواهد ورود به شهر کند باید بتواند چربى جداره را در خود حل نماید و به درون نفوذ کند. این دلیل بر آن است که دوست است نه دشمن، به این ترتیب این شهر بدون حاجت به‏

نگهبان شدیداً از هر سو حفاظت مى‏شود.

3- در داخل این شهر (سلّول) کانال‏هاى زیادى است که از دیواره‏ها شروع شده و تا اطراف هسته، یعنى دژ فرماندهى سلّول پیش مى‏رود؛ و مواد غذائى را گرفته و تبدیل به پروتئین مى‏کند.

جالب این است که 23 نوع اسید مخصوص وارد این سلّول‏ها مى‏شود؛ که پروتئین از ترکیب چندین نوع با هم به دست مى‏آید.

4- هسته اصلى به تنهایى همانند یک آسمان خراش چندین هزار طبقه‏اى است که آسمان خراش‏هاى معروف نیویورک در برابر آن خانه محقّرى است.

هسته اصلى سلّول که مقر فرماندهى است خود تشکیلات مفصّلى دارد:

غشاء هسته، شیره داخلى، و رشته‏هاى باریک اطراف آن که هر کدام عهده‏دار وظیفه خاصّى است.

5- عجیب این که در هسته سلّول واحدهاى بسیار کوچک و ظریفى به نام ژن، وجود دارد که طبق بررسى دانشمندان تعداد آنها به حدود 25 هزار مى‏رسد!

ژن‏ها نه تنها همه کاره سلّول‏ها هستند؛ بلکه تمام فعالیّت‏هاى بدن را قبضه کرده‏اند؛ که از مهمترین آنها مسأله کنترل امور وراثتى و انتقال صفات و خصائص به سلّول‏هاى آینده است. یعنى انتقال تمام صفات ارثى انسان‏ها و دیگر جانداران از طریق ژن‏ها صورت مى‏گیرد.

از آنجا که کار عمده ژن بر عهده اسید مخصوص هسته است؛ مى‏توان آن آن را مغز الکترونیک یا کامپیوتر ژن نامید؛ و عجب‏تر که خود این ژن‏ها نیز از اجزاى دیگرى تشکیل یافته که تعداد طبقات آنها را 30 تا 50 هزار مى‏دانند.

کوتاه سخن این که این شهر عظیم با آن حصار عجیب، و هزاران در و دروازه جالب، و هزاران کارخانه و انبار، و شبکه لوله کشى، و مرکز فرماندهى، با تأسیسات فراوان، و ارتباطات زیاد، و کارهاى مختلف حیاتى آن هم در آن محدوده کوچک، از پیچیده‏ترین و شگفت‏انگیزترین شهرهاى عالم است که‏

اگر ما بخواهیم تأسیساتى بسازیم که همان اعمال را انجام دهد- که هرگز قادر نیستیم- باید ده‏ها هزار هکتار زمین را زیر تأسیسات و ساختمان‏هاى مختلف و ماشین آلات پیچیده ببریم تا براى انجام چنان برنامه‏اى آماده گردد. ولى جالب این است که دستگاه آفرینش همه اینها را در مساحتى معادل 15 میلیونیم میلى متر قرار داده است! (1)

آرى در آفرینش انسان هزاران هزار آیت و نشانه او است. «الْعَظَمةُ لِلّهِ الواحِدِ القَهَّارِ»


1) از کتاب‏هاى فیزیولوژى حیوانى، فیزیولوژى وراثت، و سفر به اعماق وجود انسان.