جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

گستردگى و تنگى رزق (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در آیات فوق آمده بود که خداوند روزى را براى هرکس بخواهد گسترده و براى هرکس بخواهد تنگ مى‏کند. این تعبیر که در آیات فراوانى تکرار شده؛ ممکن است این توهّم را ایجاد کند که روزى به کلّى از دست انسان خارج است؛ بنابراین اگر گروهى متنعّم و گروه دیگر محروم‏اند همه آنها خواست خدا است و کارى از ما ساخته نیست! و این مى‏تواند دستآویز مناسبى براى کسانى که اصل مذهب را زیر سؤال مى‏برند و آن را مولود حرکت‏ها و طرح‏هاى استعمارى مى‏پندارند! باشد.

ولى اگر در همان آیات و روایات دقت کنیم و در عوامل تنگى و گستردگى روزى بیندیشیم؛ تفسیر آن آیات و اسرار این روایات کاملًا روشن و سمپاشى‏ها برچیده مى‏شود، و نکات مهمّى از آنها به دست مى‏آید که بسیار ارزنده است.

کراراً گفته‏ایم تعبیر به «مشیّت الهى» مفهوم‏اش اراده بى حساب و کتاب‏

نیست؛ بلکه اراده‏اى است آمیخته با حکمت.

حکمت خدا ایجاد مى‏کند که هرکس تلاش و کوشش و اخلاص و فداکارى بیشترى داشته باشد روزى‏اش را گسترده‏تر گرداند: وَ أَنْ لَیْسَ لْلِانْسانِ الَّا ما سَعى‏ «انسان بهره‏اى جز نتیجه تلاش و کوشش خود ندارد» (1) وَ کُلُّ نَفْسٍ بِما کَسَبَتْ رَهِیْنَةٌ «هر انسانى در گرو اعمال و کوشش‏هاى خویش است» (2)

«هرکس تقوا پیشه کند خداوند گشایشى به کار او مى‏دهد و از آنجا که انتظار ندارد روزیش مى‏بخشد»: وَ مَنْ یَتّقِ الله یَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً وَ یَرزُقْهُ مِنْ حَیْثُ لا یَحْتَسِبُ (3)

تقوا موجب حاکمیت عدالت اجتماعى و عدالت اجتماعى سبب گسترش روزى‏ها است؛ همچنین سعى و کوشش زمینه ساز شکوفه‏هایى اقتصادى و عامل وسعت روزى است. بنابراین تعلیمات فوق با توجّه به ریشه‏هاى آنها نه تنها عامل سکون و ترک تلاش نیست؛ بلکه از عوامل مؤثر آن محسوب مى‏شود.

شاهد این سخن حدیث لطیفى است که از على علیه السلام نقل شده؛ آنجا که فرمود: «إنَّ اْلأَشْیاءَ لَمّا ازْدَوَجَتْ ازْدَوَجَ الْکَسَلُ وَ الْعَجْزُ فَنَتَجا بِیْنَهُما الْفَقْرَ»: «هنگامى که (در آغاز کار) موجودات جهان با هم ازدواج کردند تنبلى و ناتوانى با هم عقد زوجیت بستند؛ فرزندى از آنها متولّد شد به نام فقر!» (4)

آرى فقر و تنگدستى یک ملّت، نتیجه مستقیم ضعف‏ها و تنبلى‏هاى آنها است؛ و حکمت خداوند ایجاب مى‏کند که روزى را بر چنین کسانى تنگ کند.

دقت در عوامل تنگى و وسعت روزى در روایات اسلامى شاهد گویاى دیگرى براى گفتار بالا است.

از جمله امورى که در روایات اسلامى موجب وسعت و فزونى روزى‏

شمرده شده؛ امور زیر است:

صله رحم، نظافت خانه و ظروف و بدن، مواسات با برادران مسلمان، صبح زود به دنبال کسب و کار رفتن، شکر نعمت، ترک حرص، پرهیز از قسم دروغ، استغفار و توبه از گناهان، حسن نیّت در کارها، نیکى نسبت به همسایگان و سرانجام توجّه به خدا. (5)

تأثیر هریک از این امور در سالم سازى جامعه و پیشبرد اهداف اقتصادى و فزونى ارزاق روشن است.

در حدیثى از پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم مى‏خوانیم:: «طِیْبُ الْکَلامِ یَزِیْدُ فى الارْزاقِ»: «خوش زبانى روزى را زیاد مى‏کند.» (6) در حدیث دیگرى از امیرمؤمنان على علیه السلام آمده است: «فِى سَعَةِ الاخْلاقِ کُنُوزُ الارزاقِ»: «گنج‏هاى روزى در اخلاق خوب و گسترده نهفته شده.» (6) در حدیث دیگرى از امام صادق علیه السلام آمده: «کَثَرْةُ السُحْتِ یَمْحَقُ الرِّزْقَ»: «کثرت حرام روزى را نابود مى‏کند!» (6)


1) سوره نجم، آیه 39.

2) سوره مدثّر، آیه 38.

3) سوره طلاق، آیه 2.

4) وسائل الشیعه، جلد 12، صفحه 38.

5) بحارالانوار، جلد 73، صفحه 314، به بعد (باب مایورث الفقر و الغنى). سفینة البحار، جلد 1، صفحه 519 و 520.

6) همان مدرک.