جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پیدایش رعد و برق از نظر علم روز (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

دانشمندان امروز معتقدند که جرقّه زدن آسمان از اینجا به وجود مى‏آید که دو قطعه ابر با بارهاى الکتریکى مختلف: (یکى مثبت و دیگرى منفى)، به هم نزدیک مى‏شوند، و درست مانند نزدیک شدن سر دو سیم برق جرقّه مى‏زنند.

از آنجا که قطعه‏هاى ابر، بار الکتریکى عظیمى دارند جرقّه آن هم عظیم‏

است؛ و مى‏دانیم هر جرقّه‏اى صدایى دارد، و طبعاً هر قدر جرقّه بزرگ‏تر باشد صداى آن هم عظیم‏تر است. به همین دلیل صداى مهیب این جرقّه آسمانى گاهى به قدرى شدید است که تمام ساختمان‏ها را مى‏لرزاند و همانند بمب‏هاى عظیم صدا مى‏کند.

ولى برق‏ها همیشه در میان دو قطعه ابر ظاهر نمى‏شوند که از دسترس انسان‏ها دور و بى‏خطر باشند؛ بلکه گاهى ابرهایى که داراى الکتریسته مثبت هستند به زمین نزدیک مى‏شوند، و چون زمین داراى الکتریسته منفى است جرقّه میان زمین و ابر ایجاد مى‏شود. این جرقّه عظیم که صاعقه نام دارد بسیار خطرناک است؛ هم لرزه شدیدى در آن منطقه ایجاد مى‏کند، و هم حرارت فوق‏العاده زیاد که به هر چیز اصابت کند آن را خاکستر مى‏کند. (1)

همچنین از آنجا که الکتریسته همیشه از نوک اجسام خارج مى‏شود و در بیابان‏هایى که صاعقه روى مى‏دهد جرقه در نقاط مرتفع مانند نوک درختان، و حتى سر انسان راهگذر ظاهر مى‏گردد؛ و به همین دلیل در هواى طوفانى و آکنده از رعد و برق، توقّف در بیابان‏ها بسیار خطرناک است؛ و در اینگونه مواقع پناه بردن به گودال‏ها یا نزدیک درختان و پائین کوه‏ها و تپّه‏ها مى‏تواند خطر را تا حد زیادى بر طرف کند. (البته تکیه دادن به درخت‏ها و پنجره‏هاى آهنین نیز خطرناک است.)

با توضیح بالا خطرات برق و عامل خوف که در آیات بالا به آن اشاره شده به خوبى روشن مى‏شود.


1) گر چه مدّت صاعقه یک دهم ثانیه و گاه یک‏صدم است؛ ولى چون حرارت تولید شده به 15000 درجه سانتیگراد مى‏رسد مى‏تواند خطرات فوق‏العاده عظیمى ایجاد کند. (حرارت سطح خورشید فقط هشت هزار درجه است (اعجاز قرآن، صفحه 78).