جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نقش کوه‏ها و اعجاز علمى قرآن‏ (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

1- شاید تا یک قرن پیش نظریه دانشمندان بر سطحى بودن کوه‏ها قرار داشت و تصوّر عمومى این بود که تمام کوه‏ها قطعات عظیمى از سنگ است که روى زمین قرار گرفته است. ولى با گذشت زمان پرده از روى راز مهمّى برداشته شد، و دانشمندان به این حقیقت پى بردند که قسمت عمده هر کوه در زیر زمین قرار گرفته است!

ژرژ گاموف، در کتاب سر گذشت زمین، مى‏گوید: «مطابق نظریه‏هاى کنونى کوه‏هاى زمین موضعى شبیه به کوه‏هاى یخى دارند که تحت تأثیر فشار یخ در نواحى قطبى به وجود مى‏آیند. هرکس نواحى قطبى را بازدید کرده باشد به خوبى مى‏داند که وقتى قطعات عظیم یخ بر اثر فشار شکسته مى‏شوند بر روى هم قرار مى‏گیرند.- و به دریاها مى‏ریزند، در این هنگام- بیشتر حجم یخ معمولًا در آب فرو مى‏رود- شاید تنها یک دهم آن از آب بیرون است و نه دهم زیر آب- به همین طریق در برابر هر کوهى که از سطح زمین بلند مى‏شود یک کوه منفى از جنس سنگ خارا درون لایه بازالتى نرم و تحتانى قرار گرفته‏

است.» (1)

از اینجا به این نکته اعجازآمیز قرآنى پى مى‏بریم که کوه‏ها را «اوتاد» و میخ‏هاى زمین نامیده؛ چرا که مى‏دانیم همیشه قسمت عمده میخ را در دیوار یا اشیاء دیگر فرو مى‏برند!

همچنین نیز از آنجا که میخ‏ها را براى استحکام یک شى‏ء، یا پیوند قطعات مختلف آن با یکدیگر به کار مى‏برند این تعبیر اشاره لطیفى است به تأثیر مهمّى که کوه‏ها در جلوگیرى از متلاشى شدن قطعات زمین بر اثر فشار درونى کره زمین و فشار ناشى جزر و مدها دارد.

2- کوه‏ها نه تنها در آرامش زمین که در آرامش هواى اطراف زمین نیز فوق‏العاده مؤثّرند. هرکسى مى‏داند که در یک کویر پهناور زندگى غیر ممکن است؛ چرا که هوا در آنجا غالباً طوفانى و پر گرد و غبار است، و نه تنها آرامش در آنجا نیست؛ که نفس کشیدن هم مشکل و ناراحت کننده است.

آرى این قامت بر افراشته کوه‏ها است که جلو این تند بادهاى دیوانه را مى‏گیرد؛ و آنها را به عقب مى‏راند، یا به ارتفاعات بالاى جو مى‏فرستد.

3- از این گذشته کوه‏ها تأثیر فراوانى در نزول برف و باران دارند؛ زیرا بر سر راه ابرها و رطوبت‏هاى برخاسته از دریا قد علم کرده، و آنها را متوقّف و وادار به باریدن مى‏کنند. قسمتى از این باران‏ها را از دامنه خود سرازیر کرده، و قسمتى را در دل خود، یا به صورت برف و یخ در قلّه‏هاى خود نگهدارى مى‏کنند.

4- همچنین کوه‏ها در تعدیل گرماى هوا مخصوصاً در مناطق استوائى نقش مؤثّرى دارند. زیرا بلندى کوه‏ها سبب دورى مناطق مجاور آنها از سطح زمین مى‏گردد، و مى‏دانیم هر قدر از سطح زمین دورتر شویم هوا خنک‏تر مى‏گردد.

5- کوه‏ها اثر مهمّ دیگرى در باز داشتن ریگ‏هاى روان دارند. مى‏دانیم ریگ‏هاى روان که با وزش بادها در صحراهاى بى آب و علف از نقطه‏اى به‏

نقطه‏اى دیگر حرکت کرده؛ گاهى درختان و انسان‏ها و قافله‏ها و حتى آبادى‏ها را در زیر خود دفن مى‏کنند، و مایه هلاکت گیاهان و حیوانات مى‏شوند. اگر آنها مهار نشوند به همه مناطق روى زمین حمله مى‏کنند، و هیچ عاملى بهتر از کوه‏ها نمى‏تواند آنها را مهار کند.

این منافع بزرگ به اضافه فوائد بسیار مهمّ دیگرى که در تفسیر آیات بالا ذکر کردیم؛ ما را به نقش مهمّ کوه‏ها از یک سو، و عظمت آیات قرآن در این زمینه از سوى دیگر آشنا مى‏سازد.


1) سرگذشت زمین، نوشته ژرژ گاموف، صفحه 126 (با کمى تلخیص).