جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مواد معدنى و نفت‏ (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

– دریاها سرشار از معادن است؛ قسمتى از این معادن در اعماق دریاها است، و قسمت مهمّى در آب دریا شناور است. از

جمله فلزاتى را که از آب دریا مى‏توان گرفت، «منیزیوم» است که در صنایع مورد استفاده است؛ و همچنین پتاسیم و برم و سلفات سدیم و غیر اینها است.

دانشمندان مى‏گویند: بیش از چهل عنصر- علاوه بر آنچه گفته شد- در آب دریا وجود دارد که ارزش صنعتى قابل ملاحظه دارند. حتى در آب دریاها طلا یافت مى‏شود، منتها هنوز استخراج بسیارى از این فلزات هزینه سنگینى دارد و مقرون به صرفه نیست؛ شاید روزى انسان بتواند از طرق سهل‏ترى به آنها دست یابد.

بعضى از کمپانى‏هاى بزرگ، از مواد معدنى دریا بیش از پانصد چیز مختلف مى‏سازند؛ همچنین در آب دریا میلیون‏ها میلیون تن مواد معدنى وجود دارد.

اصولًا نفت که از گرانبهاترین فرآورده‏ها است از هدیه‏هاى دریا به شمار مى‏آید، زیرا در زمان‏هاى قدیم میلیون‏ها میلیون جانداران دریاها در بسترهاى عظیم دریا گرد آمدند، و چون قارّه‏ها بالا آمد زیر ماسه‏ها و خاک‏هایى که بعداً به سنگ مبدّل شد مدفون گردیدند، و نفتى که از آن حاصل شد در اعماق زیر باقى ماند.

یکى از مهمترین مواد معدنى که از دریا استخراج مى‏شود نمک است. نمک در زندگى انسان نقش مهمّى دارد، و در گذشته به خاطر کمبود آن از چنان اهمیّتى برخوردار بود که نوشته‏اند سربازان رومى غالباً حقوق خود را به صورت نمک دریافت مى‏کردند! و حتى در روسیه شورش‏هاى نمکین، به خاطر افزایش نرخ نمک به وجود آمد!

مهمترین منبع استخراج نمک دریا است؛ و حتى در بعضى از نقاط، لایه‏هاى نمکى که به قطر هشتصد متر در خشکى‏ها وجود دارد نیز از آثار دریاهایى است که زمانى سراسر روى زمین را فرا گرفته بود.

مصرف سالیانه نمک را در کل دنیا بیست و دو میلیون تن محاسبه کرده‏اند؛ که اگر انسان تنها ذخیره‏هاى نمک معدنى خشکى‏ها را بخواهد مصرف کند، دیر یا زود تمام مى‏شود در حالى که دریا منبع تمام نشدنى نمک است. زیرا

نمک‏هاى موجود در دریا مى‏تواند جواب‏گوى یک میلیون و هفتصد هزار سال نیازهاى بشر باشد!