جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

فن پیچیده پرواز (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

سال‏ها انسان فکر مى‏کرد؛ این چه نیروى مرموزى است که پرندگان را که اجسام نسبتاً سنگینى هستند برخلاف نیروى جاذبه به این آسانى به بالا مى‏برد و به نرمى و راحتى و چابکى در اوج آسمان به پرواز در مى‏آورد، و به سرعت جابجا مى‏شود؛ ولى با اختراع و تکمیل هواپیما، این معنى کشف شد که نیروئى به نام نیروى بالابر وجود دارد که نه تنها پرندگان؛ بلکه مى‏تواند اجسام بسیار سنگین را در آسمان به پرواز در آورد؛ و در یک عبارت ساده و خالى از اصطلاحات فنّى مى‏توان آن را چنین توضیح داد:

اگر جسمى داراى دو سطح متفاوت باشد- مانند بال‏هاى پرندگان یا بال‏هاى هواپیما که سطح روئین‏اش داراى انحناء و برجستگى است- اگر چنین جسمى به طور افقى حرکت کند، نیروى خاصّى در آن پیدا مى‏شود که آن را به طرف بالا سوق مى‏دهد. این به خاطر آن است که فشار هوا، بر سطح زیرین، نسبت به سطح روئین بیشتر خواهد بود. (چون سطح روئین بیشتر از سطح زیرین است.)

استفاده از این قانون، هسته اصلى پرواز اجسام سنگین را در هوا تشکیل مى‏دهد؛ و اگر درست در بال‏هاى پرندگان دقت کنیم، این قانون فیزیکى را دقیقاً مى‏توانیم درک کنیم.

ولى این تنها یک مسأله از ده‏ها مسأله مهم پرواز است، و براى تکمیل آن امور زیر نیز ضرورت دارد:

1- سرعت اولیّه براى ایجاد نیروى بالابر (هواپیماها براى بدست آوردن این سرعت، مدّت زیادى روى زمین راه مى‏روند؛ ولى پرندگان گاه با کمى دویدن و گاهى با یک پرش سریع در هوا به این هدف مى‏رسند!)

2- چگونگى خنثى کردن این نیرو براى فرود آمدن (این معنى با کم کردن سرعت و تغییر شکل بال‏ها، در پرندگان و هواپیماها صورت مى‏گیرد!)

3- چگونگى تغییر مسیر، به هنگام پرواز (این معنى نیز عمدتاً به وسیله حرکات دم هواپیما است یا پرهاى مخصوص دم پرندگان که در جهات مختلف‏

صورت مى‏گیرد و پرنده را به هر سو که قصد کند برد.)

4- شکل مناسب براى پرواز به طورى که مقاومت هوا را روى جسم پرنده به حداقل برساند. (این معنى در پرندگان به وسیله اندام دوکى شکل، کلّه گرد و بیضى شکل، منقار کشیده و تیز تأمین شده، و شکل هواپیماها نیز تقلیدى از آن است!)

5- ابزار همآهنگ با پرواز (این معنى با پوشش پرها که به پرندگان اجازه مى‏دهد بر هوا سوار شوند، تخم گذارى به جاى باردار شدن، تا بدن آنها سنگین نگردد، چشم‏هاى تیزبین که از نقطه دور، هدف یا طعمه یا شکار خود را به خوبى ببیند، و امثال اینها تأمین شده است.)

6- مدّت‏ها بود که دانشمندان ملاحظه مى‏کردند که وجود چرخ‏هاى هواپیما علاوه بر اینکه از سرعت آنها مى‏کاهد؛ خالى از خطراتى در هنگام پرواز نیست. تا اینکه با مشاهده وضع پرندگان که به هنگام پرواز همینکه از زمین بلند شدند پاى خود را جمع مى‏کنند و کمى قبل از فرود آمدن پاى خود را باز مى‏کنند؛ فهمیدند که باید از چرخ‏هاى متحرّک استفاده کنند که پس از اوج گرفتن جمع شود، و کمى قبل از فرود آمدن باز گردد!

اصولًا اگر تعجب نکنید سالیان درازى است که دانشمندان روى انواع مختلف پرندگان از نظر چگونگى پرواز، و چگونى فرود آمدن، و طرز بال‏ها و دم‏ها، مطالعه مى‏کنند؛ و انواع مختلفى از هواپیما را به تقلید از انواع مختلف پرندگان ساخته‏اند. (دقت کنید.)

آیا اصولى که گفته شد که هریک براى پرواز ضرورت دارد از طبیعت کور و کر ممکن است؟ آیا اینها دلیل بر علم و قدرت بى‏مانند مبدأ آفرینش نیست؟ و آیا جمله ما یُمْسِکُهُنَّ الَّا الرَّحْمنُ: «پرندگان را جز خداوند رحمان بر فراز آسمان نگه نمى‏دارد» اشاره لطیف و زیبائى به تمام این اصول نیست؟ به خصوص اینکه به دنبال آن جمله انَّهُ بِکُّلِ شَى‏ءٍ بَصیرٌ: «او نسبت به هر چیز بینا است» این معنا را تکمیل مى‏کند.