جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

غذاى طفل قبل از تولّد آماده است‏ (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

نوزاد انسان و بسیارى از حیوانات در آغاز تولّد، قدرت استفاده از غذاهاى سخت و سنگین را ندارند؛ به همین دلیل، دست قدرتمند آفرینش، غذاى مخصوصى به نام شیر براى آنها در پستان مادر، فراهم ساخته است. در حقیقت همان خون‏هاى بدن مادر، که در دوران جنینى مورد استفاده او بود؛ با یک دگرگونى وسیع و سریع به شکل شیر در مى‏آید، و تا مدّت لازم او را تغذیه مى‏کند.

پستان مادر، در دوران باردارى تدریجاً تغییر شکل مى‏دهد؛ و بر اثر ترشّحاتى که از جفت به خون مادر مى‏ریزد و به آنها آماده باش مى‏دهد، روز به روز بزرگ‏تر شده و خود را براى وظیفه سنگین آینده آماده مى‏سازد. لوله‏هایى که در پستان است و تا نوک پستان امتداد دارد، منشعب و زیاد شده و ترشّح مختصرى دارند، و به هنگام تولّد نوزاد، اعلام آمادگى کامل مى‏کنند.

عجب اینکه ترشح شیر از سلّولهاى پستان دائمى نیست، وگرنه مرتّباً به خارج مى‏ریخت، بلکه به محض اینکه لب‏هاى نوزاد، به پستان مادر مى‏رسد، و شروع به مکیدن مى‏کند، تحریکات عصبى از راه اعصاب به نخاع و از نخاح به هیپوتالاموس رفته و باعث دو نوع ترشح مى‏گردد که یکى از آنها از راه خون به پستان‏ها مى‏ریزد و نسوج اطراف مجارى شیر را منقبض ساخته و به آنها فشار وارد مى‏کند تا شیر به سوى نوک پستان رانده شود، و تمام این اعمال، ظرف 30 ثانیه کامل مى‏شود، و عجیب‏تر اینکه نه تنها شیر در آن پستانى که به آن لب زده جارى مى‏گردد؛ بلکه در پستان دیگرى نیز همین جریان برقرار و آماده مى‏شود، و لذا تأکید شده نوزاد را از هر دو پستان شیر دهند.

شیر یک غذاى کامل است؛ مخصوصاً شیر مادر براى نوزادش غذاى اکملى محسوب مى‏شود، و هیچ چیز در دنیا جانشین آن نمى‏گردد.

شیر داراى ویتامین آ، ب، د، پ، و ویتامین‏هاى دیگر است؛ و 22 نوع مادّه مختلف از سوى دانشمندان در آن کشف شده است، به اضافه انواع آنزیم‏ها.

بسیارى از داروهاى لازم نیز از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل مى‏شود؛ و به همین دلیل کودکانى که از شیر مادر بى‏بهره مى‏شوند گرفتار کمبودهاى مختلفى مى‏گردند.

به نظر مى‏رسد که شیر مادر تنها جسم کودک را تغذیه نمى‏کند؛ بلکه عواطف و روح او را نیز سیراب مى‏کند، به همین دلیل کسانى که از شیر مادر محروم مى‏شوند داراى اشکالات و کمبودهاى عاطفى نیز احیاناً خواهند بود.

به همین دلیل قرآن مجید مى‏گوید: وَالْوالِداتُ یُرْضِعْنَ أَوْلادَهُنَّ حَوْلَیْنِ کامِلَیْنِ لِمنْ أرادَ أَنْ یُتِمَّ الرَّضاعَةَ «مادران فرزندان خود را دو سال تمام شیر مى‏دهند این براى کسى است که بخواهد دوران شیر دادن را تکمیل کند» (1)

عجائب و شگفتى‏هاى شیر بیش از آن است که در این مختصر بگنجد و اگر بخواهیم عنان قلم را در اینگونه مباحث رها کنیم از بحث تفسیرى خارج مى‏شویم. (2)


1) سوره بقره، آیه 233.

2) براى توضیح بیشتر به دائرة المعارف قرن بیستم مادّه «لبن» و کتاب اولین دانشگاه جلد 6، و اعجاز قرآن از نظر علوم امروز، مراجعه کنید. در حدیث توحید مفضّل نیز اشارات جالبى به این معنى آمده است. (بحار الانوار، جلد 3، صفحه 62).