جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شناسنامه خورشید! (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

کره خورشید امروز براى ما تقریباً یک کره شناخته شده است، و مى‏دانیم یک میلیون و سیصد هزار مرتبه از زمین بزرگتر است. یعنى اگر کره خورشید میان تهى بود ممکن بود، یک میلیون و سیصد کره زمین در آن، جاى مى‏گرفت! این عظمت خیره کننده با توجّه به قطر متوسط خورشید- که قریب یک میلیون و چهارصد هزار کیلومتر است- روشن‏تر مى‏شود.

فاصله آن با ما تقریباً 150 میلیون کیلومتر است؛ و نور آن که با سرعت 300 هزار کیلومتر در ثانیه راه طى مى‏کند در حدود هشت دقیقه به ما مى‏رسد.

جرم عظیم خورشید، سبب مى‏شود که وزن مخصوص اشیاء در آن، بسیار سنگین باشد. مثلًا انسانى که در کره زمین، شصت کیلوگرم وزن دارد، اگر در سطح خورشید باشد بیش از 1500 کیلوگرم وزن خواهد داشت!

وزن خورشید را دانشمندان، معادل دو میلیارد میلیارد تُن- یعنى عدد 2 که در کنار آن 27 صفر باشد- برآورد کرده‏اند؛ و بالاخره سنّ خورشید را از آن زمان که به شکل کنونى در آمده است، حدود پنج میلیارد سال تخمین مى‏زنند.

خورشید حداقل، سه گونه حرکت دارد: حرکتى به دور خود (تقریباً در هر 25 روز یکبار) و حرکتى همراه منظومه شمسى در دل کهکشان به سوى صورت فلکى الجاثى که در هر ساعت بیش از ششصد کیلومتر از مکان خودش‏

دور مى‏شود، و حرکتى به دور مرکز کهکشان، و در این حرکت در هر 250 میلیون سال یک بار به دور این مرکز مى‏چرخد.

اما حرارت سطح و مرکز خورشید بسیار عجیب است. محاسبات دانشمندان نشان مى‏دهد که حرارت سطح خورشید حداقل معادل 6000 درجه سانتیگراد است؛ همان حرارتى که در کره زمین در هیچ آزمایشگاه و در هیچ کوره‏اى به وجود نمى‏آید. دلیل آن هم روشن است؛ زیرا تمام مواد دیرگدازى که سراغ داریم و ممکن است با آن کوره‏اى ساخت، نه تنها در چنین حرارتى ذوب، بلکه به صورت بخار در مى‏آیند؛ و به همین دلیل تمام مواد موجود در سطح خورشید همواره به صورت بخار است!

از آن عجیب‏تر حرارت عمق آن است که بالغ بر 2 میلیون درجه سانتیگراد مى‏شود!

از سطح خورشید شعله‏هایى زبانه مى‏کشد که ارتفاع آنها گاهى بالغ بر 160 هزار کیلومتر است؛ و کره زمین به آسانى مى‏تواند در وسط آن گم شود. (زیرا قطر کره زمین بیش از 12 هزار کیلومتر نیست.)

این حرارت به واسطه سوختن به وجود نمى‏آید؛ والّا به گفته: ژرژ گاموف در کتاب پیدایش و مرگ خورشید اگر جرم خورشید از زغال سنگ خالص ساخته شده بود در عرض چند هزار سال به کلّى تمام مى‏شد، و چیزى جز خاکستر برجاى نمى‏ماند. حقیقت این است که مفهوم سوختن در مورد خورشید صادق نیست آنچه صدق مى‏کند انرژى حاصل از تجزیه‏هاى اتمى است. ولى با این حال طبق محاسبات دانشمندان هر ثانیه‏اى که بر خورشید مى‏گذرد 4 میلیون تن از وزنش کاسته مى‏شود، یعنى این مقدار از اتم‏هایش تبدیل به انرژى مى‏گردد، گرچه این مطلب در کوتاه مدّت تأثیرى در وضع خورشید ندارد، ولى مسلّماً در دراز مدّت به نابودى خورشید کمک خواهد کرد، و همانگونه که قرآن صریحاً در آیاتش گفته، روزى این چراغ عظیم و پر

فروغ آسمان بى‏فروغ مى‏گردد. (1)


1) اقتباس از کتاب‏هاى: 1- ساختمان خورشید 2- نجوم بى‏تلسکوپ 3- پیدایش و مرگ خورشید 4- تاریخ علوم 5- از جهان‏هاى دور 6- اسلام و هیئت.