جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دریا کانون انواع نعمت‏ها (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

هیچکس در آن روز که دریاها تشکیل شد، وجود نداشت، تا طرز پیدایش آنها را ببیند. ولى عقیده دانشمندان بر این است که این کره خاکى ما، بعد از جدا شدن از خورشید، داغ و سوزان بود؛ کم کم سرد شد، و پوست آن مانند پوست یک سیب پخته چین و چروک و پستى و بلندى پیدا کرد، و کوه‏ها و بستر دریاها نمایان گشت.

ممکن است سؤال شود: آب‏هاى دریا از کجا به وجود آمدند؟ در اینجا دو عقیده است: بعضى معتقدند این آب‏ها از ترکیب اکسیژن و ئیدروژن در اعماق کره زمین تشکیل شد؛ و مانند چشمه‏هاى جوشانى که هم اکنون از اعماق زمین بیرون مى‏آید بیرون آمدند، و به تدریج پستى‏هاى قشر زمین را پر کردند.

ولى نظر معروف‏تر این است که آسمان اطراف کره زمین را ابرهاى متراکمى پوشانده بود؛ و همین که ابرها سرد شدند به شکل باران‏هاى سیلابى فرو ریختند. هزاران سال باران بارید، و آنچنان طوفانى سراسر این کره خاکى را فرا گرفت که به تصور نمى‏آید؛ و دریاها به وجود آمدند. البته تا مدّت زیادى تلاطم بى‏نظیرش هم اعماق دریاها را مى‏سائید و هم صخره‏ها و سواحل را، و تدریجاً آرام گرفت، و به صورت کنونى در آمد.

به هر حال دریا تاریخچه بسیار کهن و اسرارآمیزى دارد؛ ولى از آن مهم‏تر برکات و منافعى است که امروز از دریاها براى انسان حاصل مى‏شود که ما مى‏توانیم فهرست وار در اینجا به قسمتى از آن اشاره کنیم، که شرح آن از حوصله این بحث فشرده خارج است:

1- دریا در کشتیرانى و حمل نقل انسان‏ها و مال التّجاره‏ها اهمّیّت حیاتى دارد؛ و همانگونه که اشاره کردیم مهمترین وسیله انسان‏ها براى حمل و نقل همین دریاها هستند. به خصوص اینکه خطوط دریائى به طور طبیعى به تمام نقاط زمین مى‏رسد، کافى است به این حقیقت توجّه کنیم که امروز کشتى‏هاى‏

غول پیکر نفتى‏اى ساخته‏اند که قادر است پانصد هزار تن نفت را در خود جاى دهد و به هر نقطه‏اى ببرد!

(براى حمل این محموله بیست و پنج هزار اتومبیل بیست تنى لازم است!)