جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دریا دیار عجائب! (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

تمام موجودات جهان اگر درست بیندیشیم، شگفت انگیزاند؛ ولى هیچکدام آنها مانند جانوران اعماق دریاها نیستند. بعضى تعداد انواع جانوران شناخته شده دریائى را یکصد و چهل هزار نوع! ذکر کرده‏اند، البته تعداد آنها در سطح اقیانوس‏ها بسیار زیاد است؛ ولى هرچه رو به اعماق مى‏رویم کمتر مى‏شود یا لااقل ما از آنها کمتر اطلاع داریم.

مسأله مهم در مورد دریاها این است که در گذشته چنین تصوّر مى‏شد که در اعماق دریاها مطلقاً موجود زنده‏اى نیست؛ زیرا آفتاب تقریباً تا عمق ششصد مترى در آب فرو مى‏رود، و آخرین اشعّه آن در چنین عمقى ناپدید مى‏گردد، و همه چیز در تاریکى مطلق فرو مى‏رود.

بعلاوه آب دریا در این منطقه بسیار سرد است؛ و از همه مهم‏تر فشارى است که از ناحیه آب بر موجودات آن منطقه وارد مى‏شود: زیرا فشار آب در عمق یک کیلومترى بر هر سانتیمتر مربع در حدود یکصد کیلوگرم است و مسلّماً اگر انسانى بدون پوشش حفاظتى در آنجا باشد استخوان‏هاى او کاملًا خرد و نرم مى‏شود؛ (1) و به همین جهت پایین رفتن در دریاها از عمق چندین ده متر به پایین بدون پوشش ممکن نیست، و در اعماق خیلى پائین باید از محفظه‏هاى فولادین بسیار قطور و ضخیم استفاده کرد، و الّا فشار دریا همه چیز را درهم مى‏شکند، و در بعضى از مراحل پایین‏تر با هیچ وسیله‏اى نمى‏توان سفر کرد؛ چون چیزى که در برابر آن فشار مقاومت بیاورد، وجود ندارد.

به هر حال مطالعات بعدى دانشمندان ثابت کرد که در اعماق خیلى زیاد دریا، موجودات زنده فراوان و عجیب و غریبى هستند؛ و فشار عجیب آن را با فشارى که در درون وجود آنها است خنثى مى‏کنند!

در آنجا مطلقاً گیاهان نمى‏روید، تا جانوران اعماق دریا از آن استفاده کنند؛ ولى دست قدرت آفریدگار غذاى مورد نیاز آنها را که عبارت از مواد مختلف‏

گیاهى است در سطح اقیانوس و زیر نور آفتاب پرورش مى‏دهد، و پس از آماده شدن به صورت یک مائده آسمانى به سر ساکنان اعماق دریا فرو مى‏ریزد و ته نشین مى‏کند. بعلاوه بسیارى از جانوران سطح آب که مى‏میرند لاشه‏هاى آنها خوراک لذیذى براى جانوران اعماق دریا محسوب مى‏شود.

اما ببینیم مشکل تاریکى مطلق را چگونه حل مى‏کنند؟ همان قدرتى که آنها را براى زندگى در این منطقه آفریده؛ نور لازم را براى آنها نیز تهیه کرده‏است.

زیرا بسیارى از این جانوران از خود نور بیرون مى‏دهند؛ نورى سرد همچون نور کرم شب تاب در شب‏هاى تابستان و گاه آن محیط را چراغانى مى‏کنند!

از سر یک نوع ماهى نور قرمز، و از دم آن نور آبى مى‏تابد؛ بعضى به رنگ قرمز و سفید و آبى، نور مى‏پاشند!

یکى از دانشمندان مى‏نویسد: عجیب‏ترین نواحى دریا نه نزدیک سطح آب است، و نه روى کف اقیانوس؛ بلکه در محلى میان این دو قرار گرفته، که نه آسمانى در بالا دارد و نه زمینى در زیر، بلکه همه جا آب است. موجوداتى که در آنجا زندگى مى‏کنند خانه ندارند؛ از این رو دائماً در حرکت‏اند. ماهى‏هایى در آنجا است که شما را به حیرت مى‏اندازد، دندان‏هاى بعضى آنقدر دراز است که هیچ وقت نمى‏توانند دهان خود را ببندند! یکنوع ماهى آنقدر شکم خود را کش مى‏دهد که مى‏تواند یک ماهى را که سه برابر او است ببلعد! به این ماهى‏ها نام‏هاى عجیب و غریب داده‏اند از قبیل: بلعنده سیاه، افعى دریائى و اژدها ماهى!

اعماق اقیانوس را رها مى‏کنیم و به سطح آب مى‏آئیم؛ در آنجا نیز غوغائى است. ماهیانى وجود دارد که یکى از دیگرى عجیب‏تر، از جمله آنها ماهیان برق دارند که مى‏توانند با یک فرمان که از مغزشان صادر مى‏شود مقدار زیادى برق تولید کنند که دشمن یا صید خود را به کلّى فلج سازند، برقى که حتى براى انسان نیز خطرناک است.

ماهیان پرنده که گاهى از آب بیرون مى‏آیند و تا شصت متر پرواز مى‏کنند؛ و

گاه از درختان بالا مى‏روند!

ماهى مرکب که براى پنهان شدن از دست دشمن، مادّه سیاه رنگى در آب دریا پخش مى‏کند و از چنگال دشمن مى‏گریزد. شبیه کارى که در جنگل‏هاى کلاسیک امروز نیز معمول است که گاهى میدان را با مواد دودزائى پر مى‏کنند تا نفرات به وسیله آن از چشم دشمن پنهان شوند.

سفره ماهى یکى دیگر از انواع عجیب ماهى‏ها است که بسیار پهن و بزرگ است. خود را در سطح اقیانوس مى‏گستراند، و به محض اینکه طعمه‏اى روى سفره‏اش قرار گرفت بال‏هاى پهن خود را روى آن مى‏پیچد و مشغول خوردن آن مى‏شود.

کوچکترین جانوران در دریا زندگى مى‏کنند، و بزرگترین آنها نیز در آنجا هستند. نهنگ‏هایى در دریا وجود دارد که طول آن به سى متر و قطر آن بیش از چهارده متر و درازى فک‏اش به بیش از هفت متر مى‏رسد! زبانش سه تن وزن دارد، قلبش در حدود نیم تن، و جگرش یک تن، و نوزادش گاهى هفت متر طول دارد. (2)

یکى از نهنگ‏ها که در جزائر: نیوجورجیا، صید شد؛ سى و سه متر طول، و صد و بیست و پنج هزار کیلو وزن داشت. (3)

گیاهان ذرّه‏بینى، و گیاهانى که پنجاه متر طول دارند نیز در دریاها پیدا مى‏شوند.


1) غوّاصان بدون لباس غوّاصى فقط تا عمق 30 متر پایین مى‏روند و با لباس غوّاصى تاعمق 150 متر فقط پائین مى‏روند؛ در حالى که در عمیق‏ترین نقطه دریا فشار آب بر هر اینچ مربع حدود 7 تن است. (دریا دیار عجائب، صفحه 98).

2) شگفتى‏هاى دریا و فرهنگنامه.

3) دریا دیار عجائب، صفحه 121.