– نه تنها بادهایى که از دریاها به خشکىها مىوزد در مرطوب ساختن و معتدل نمودن هواى آنها مؤثّر است؛ بلکه اگر تعجب نکنید در دل اقیانوسهاى جهان رودهاى عظیمى در حرکت است که از مناطق گرم به نقاط سرد و بالعکس حرکت مىکند؛ و در مجموع تأثیر فوقالعادهاى در تعدیل هواى کره زمین دارد.
یکى از نیرومندترین آنها گلف استریم است؛ این رود عظیم از سواحل آمریکاى مرکزى حرکت مىکند و سراسر اقیانوس اطلس را مىپیماید، و به سواحل اروپاى شمالى مىرسد. این آبها که از مناطق نزدیک به خط استوا حرکت مىکنند، گرماند؛ حتى گاهى رنگ آنها با رنگهاى مجاور متفاوت است، و جالب اینکه این رود عظیم دریائى (گلف استریم) حدود صد و پنجاه کیلومتر عرض دارد، و عمق آن چند صد متر است؛ (1) و در بعضى از مناطق سرعت آن به قدرى است که در یک روز صد و شصت کیلومتر راه را طى مىکند! و حرارت آن با آبهاى مجاور ده تا پانزده درجه تفاوت دارد.
گلف استریم بادهاى گرمى به وجود مىآورد؛ و مقدار زیادى از حرارت خود را به کشورهاى شمالى قاره اروپا مىدهد، و هواى این مناطق را بسیار مطبوع مىکند، و اگر این جریان نبود شاید زندگى در این کشورها بسیار سخت و بعضاً غیر ممکن بود!
عجب اینکه این رودهاى عظیم دریائى که عامل اصلى پیدایش آنها تفاوت درجه حرارت منطقه استوائى زمین و مناطق قطبى است با آبهاى اطراف خود کمتر آمیخته مىشوند؛ و هزاران کیلومتر راه را به همان صورت مىپیمایند، و مصداق جالب مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتِقیانِ بَیْنَهُما بَرْزَخٌ لایَبْغِیانِ «خداوند دو دریا را در کنار هم قرارداد در حالى که با هم تماس دارند ولى در یان آن دو مانعى قرار داد که یکى بر دیگرى غلبه نکند.» (2)
که این یک تفسیر جالب براى آیه مزبور است.
1) در بعضى از کتابها تصریح شده که عمق آن در بعضى از مناطق به هشتصد متر مىرسد. (دریا دیار عجائب، صفحه 46).
2) سوره الرحمن، آیات 19 و 20. توضیح بیشتر را در این زمینه در تفسیر نمونه، جلد 23، صفحه 131 مطالعه فرمائید.