– انسان از قدیم الایّام به این نکته توجّه پیدا کرده است که با مهار کردن آبهایى که از مد دریاها روى هم متراکم مىشوند مىتواند در موقع جزر تولید انرژى کند، و از آن براى گردش آسیابها و غیر آن استفاده کرد.
محاسبات دانشمندان امروز نشان مىدهد که از این نیرو مىتوان برق زیادى تولید کرد؛ و از آن به عنوان مهمترین منبع تولید نیرو کمک گرفت.
جزر و مد آب دریاها که در شبانه روز دو مرتبه بر اثر جاذبه ماه صورت مىگیرد؛ سطح آب دریاها را به مقدار زیادى بالا و پایین مىبرد، و این موضوع علاوه بر مسأله انرژى که به آن اشاره شد؛ در آبیارى سواحل فوقالعاده مؤثّر است. چرا که در مصّب رودخانهاى که به دریا مىریزند دریائى از آب شیرین وجود دارد؛ آب شیرین در ساحل به عقب رانده مىشود و بسیارى از زمینها را زیر پوشش خود قرار مىدهد، لذا انسانها از زمانهاى قدیم با کندن نهرها در اینگونه مناطق، زمینهاى فراوانى را زیر کشت بردهاند.
امروز در ساحل خلیج فارس شاید میلیونها نخل وجود دارد که تنها از همین طریق آبیارى مىشود؛ زیرا آب تا فاصله زیادى از ساحل عقب نشینى مىکند. این آب عذب فرات که در کنار آب ملح و اجاج قرار گرفته است، و با آن آمیخته نمىشود؛ سرمایه بزرگى براى ساحل نشینان این منطقه است.