قبل از برشمردن ویژگىها و اوصاف انبیا طرح این سؤال خالى از لطف نیست که مقامات انبیا، اکتسابى است یا ذاتى؟ به بیان دیگر آنچه از فضائل و کرامات و اخلاق حسنه در انبیا وجود دارد، بر اثر سعى و تلاش خود آنهاست و یا خدا به آنها تفضّل فرموده است؟
پاسخِ این سؤال در اوایل دعاى شریف ندبه به زیبایى بیان شده است. در آنجا مىخوانیم: «و شرطتَ علیهم الزهد فى درجات هذه الدنیا الدنیة» پروردگارا! تو با اولیائت شرط کردى که در این دنیا زهد را برگزینند، آنها نیز این شرط را قبول کردند. «فشرطوا لک ذلک» آنگاه دعا به نکته ی ظریفى اشاره مىکند: «و علمت منهم الوفاء به» تو هم مىدانى که اینها به این پیمان عمل مىکنند، آنگاه که پاىبندى آنان به این پیمان معلوم شد، «فقبلتهم و قرّبتهم و قدّمت لهم الذّکر العلىّ» تو نیز آنها را پذیرفتى و مقام قرب خود را به آنها عنایت فرمودى.
همانند شخصى که با خوش حسابى، مرتب بر اعتبار خود مىافزاید، انبیا نیز با پاىبندى و عمل به
پیمانهاى خویش و موفقیت در امتحانات به مقامات عالى مىرسند، در حالى که بسیارى از افراد به
پیمانهایى که با خدا مىبندند پاىبند
نیستند و به قولهایى که مىدهند عمل نمىکنند.
برخى آیات قرآن نیز به تأثیر زمینه ها در گزینش الهى اشاره دارند، از جمله آیه بیست و چهار سوره سجده که مى فرماید: «و جعلنا منهم ائمة یهدون بامرنا لما صبروا و کانوا بایاتنا یوقنون» و چون بردبارى پیشه کردند و به آیات ما یقین داشتند، از میان آنها پیشوایانى قرار دادیم که مردم را به فرمان ما هدایت میکردند.
و در آیهاى دیگر مىفرماید: «الله اعلم حیث یجعل رسالته»(1) خداوند بهتر مىداند که رسالتش را در کجا قرار دهد.
1) سوره انعام، آیه 124.