پدیده حیات و زندگى تا آنجا که مىدانیم از پیچیدهترین پدیدههاى این جهان است. پدیدهاى است که عقلهاى همه دانشمندان در آن حیران مانده، و هزاران سال است که متفکّران روى آن اندیشه مىکنند ولى هنوز این معمّا گشود نشده است.
چه عاملى سبب شده که موجودات بىجان با یک جهش عجیب، در مرحله حیات و زندگى گام بگذارند، تغذیه داشته باشند، نمو کنند، تولید مثل نمایند؟!
ممکن است انسان یک ابزار بسیار پیچیده (مانند مغزهاى الکترونیکى فوقالعاده پیشرفته) بعد از قرنها تجربه بسازد؛ که آن نیز به نوبه خود دلیل بر وسعت علم و دانش پدید آورندگان آن است. ولى این دستگاه بسیار ظریف و پیچیده هرگز نمو نمىکند، شکستگىها و عیوب خود را ترمیم و درمان نمىنماید، و به طریق اولى هرگز تولید مثل ندارد.
ولى موجودات زنده، علاوه بر ساختمان فوقالعاده ظریف و پیچیده و حیرتانگیز، تمام این کارها و کارهاى فراوان دیگرى را انجام مىدهند که مختصر مطالعه در وضع آنها، نشانه روشن و دلیل آشکار بر علم و قدرت بىانتهاى آفریننده آنها است.
قرآن در مسأله اثبات وجود خداوند، و نفى هرگونه شریک و همتا، روى موضوع حیات و مرگ در آیات مختلف تکیه کرده است؛ و از آن با اهمیّت زیاد یاد نموده، و به راستى چنین است.
اکنون با این اشاره به آیات زیر گوش جان فرا مىدهیم:
1- انَّ اللهَ فالِقُ الْحَبِّ وَ النَّوى یُخْرِجُ الْحَىَّ مِنَ الْمَیِّتِ وَ مُخْرِجُ الْمَیِّتِ مِنَ الْحىِّ ذلِکُمُ اللهُ فَأَنَّى تَؤْفَکُوْنَ (1)
2- کَیْفَ تَکْفُروُنَ بِاللهِ وَ کُنْتُمْ أَمْواتاً فَأَحْیاکُمْ ثُمَّ یُمیْتُکُمْ ثُمَّ یُحْیِیْکُمْ ثُمَّ إلَیْهِ تُرْجَعُوْنَ (2)
3- هُوَ یُحْیِىْ وَ یُمِیْتُ وَلإلَیْهِ تُرْجَعُونَ (3)
4- وَ هُوَ الَّذِىْ یُحْیِىْ وَ یُمِیْتُ وَلَهُ اخْتِلافُ اللَّیْلِ وَ النَّهارِ أَفَلا تَعْقِلُوْنَ (4)
5- إنَّ اللهَ لَهُ مُلْکُ السَّمواتِ وَاْلأَرْضِ یُحْیِىْ وَ یُمِیْتُ وَ مالَکُمْ مِنْ دُوْنِ اللهِ مِنْ وَلىٍّ وَ لا نَصِیْرٍ (5)
6- لا الهَ الَّا هُوَ یُحْیِىْ وَ یُمِیْتُ رَبُّکُمْ وَ رَبُّ آبائِکُمْ اْلأَوَّلِیْنَ (6)
7- ألَمْ تَرَ الَّذىْ حاجَّ ابراهِیْمَ فى رَبِّهِ أَنْ آتاهُ اللهُ الْمُلْکَ اذْقالَ ابْراهیْمُ رَبِّىَ الَّذِىْ یُحْیِىْ وَ یُمِیْتُ قالَ أَنَا أُحْیِى وَ أُمِیْتُ (7)
8- انّا نَحْنُ نُحْیِى وَ نُمِیْتُ وَ الَیْنَا الْمَصِیْرُ (8)
9- اللهُ الَذِّى خَلَقَکُمْ ثُمَّ رَزَقَکُمْ ثُمَّ یُمِیْتُکُمْ ثُمَّ یُحْیِیْکُمْ هَلْ مِنْ شَرکائِکُمْ مَنْ یَفْعَلُ مِنْ ذلِکُمْ مِنْ شَیءٍ سُبْحانَهُ وَ تَعالى عَمّا یُشْرِکُوْنَ (9)
10- وَاللهُ أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَحْیى بِهِ اْلأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها انَّ فى ذلِکَ لآیَةً لِقَوْمٍ یَسْمَعُوْنَ (10)
ترجمه
1- «خداوند شکافنده دانه و هسته است زنده را از مرده خارج مىسازد و مرده را از زنده، این است خداوند یکتا، پس چگونه از راه حق منحرف مىشوید؟!»
2- «چگونه به خداوند کافر مىشوید در حالى که شما اجسام مردهاى بودید، او شما را زنده کرد، سپس شما را مىمیراند، و بار دیگر شما را زنده مىکند، سپس به سوى او باز مىگردید.»
3- «او است که زنده مىکند و مىمیراند، و به سوى او باز مىگردید.»
4- «او کسى است که زنده مىکند و مىمیراند، و آمد و شد شب و روز از آن او است، آیا اندیشه نمىکنید؟!»
5- «حکومت آسمانها و زمین براى او است (او) زنده مىکند و مىمیراند و جز خدا ولى و یاورى ندارید.»
6- «هیچ معبودى جز او نیست، زنده مىکند و مىمیراند، پروردگار شما و پروردگار پدران نخستین شماست.»
7- «آیا ندیدى (و آگاهى ندارى از) کسى که با ابراهیم درباره پروردگارش محّاجه و گفتگو کرد، زیرا خداوند به او حکومت داده بود، هنگامى که ابراهیم گفت: خداى من آن کس است که زنده مىکند و مىمیراند، او گفت منم که زنده مىکنم و مىمیرانم!»
8- «مائیم که زنده مىکنیم و مىمیرانیم، و بازگشت تنها به سوى ما است.»
9- «خداوند همان کسى است که شما را آفرید، سپس روزى داد، بعد مىمیراند سپس زنده مىکند، آیا هیچ یک از شریکانى که براى خدا ساختهاید چیزى از این کارها را مىتوانند انجام دهند؟ منزه است او، و برتر است از آنچه شریک براى او قرار مىدهند.»
10- «خداوند از آسمانى آبى فرستاد، و زمین را بعد از آنکه مرده بود حیات بخشید، در این نشانه روشنى است براى گروهى که گوش شنوا دارند!»
1) سوره انعام، آیه 95.
2) سوره بقره، آیه 28.
3) سوره یونس، آیه 56.
4) سوره مؤمنون، آیه 80.
5) سوره توبه، آیه 116.
6) سوره دخان، آیه 8.
7) سوره بقره، آیه 258.
8) سوره ق، آیه 43.
9) سوره روم، آیه 40.
10) سوره نحل، آیه 65.